Εξώφυλλα του περιοδικού ΤΙΜΕ


Όπως όλοι γνωρίζετε το TIME είναι ένα αμερικάνικο εβδομαδιαίο περιοδικό με έδρα την Νέα Υόρκη. Δημιουργήθηκε το 1923 από τους Briton Hadden και Henry Luce και ήταν το πρώτο εβδομαδιαίο περιοδικό στις ΗΠΑ. Οι δυο εκδότες του περιοδικού είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν ως πρόεδρος και συντάκτης αντίστοιχα στο Yale Daily News. Ο Hadden είδε τους Times ως κάτι σημαντικό, αλλά και αρκετά διασκεδαστικό. Αυτή η άποψη καθόρισε και την ταυτότητα του περιοδικού, για την οποία μέχρι και σήμερα πολλοί σχολιάζουν ότι είναι πολύ «ανάλαφρο» για να φιλοξενεί σοβαρά θέματα και ότι το εξώφυλλό του αντί να φιλοξενεί προσωπικότητες (συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών), θα ταίριαζε να απεικονίζει celebrities και πρόσωπα που εκφράζουν περισσότερο την λαϊκή κουλτούρα. Σε απάντηση όλων αυτών οι TIMES αποτέλεσαν για δεκαετίες την πιο έγκυρη πηγή πληροφόρησης και όλο αυτό το διάστημα στο εξώφυλλο φιλοξενούνταν σημαντικές προσωπικότητες κυρίως από τον χώρο της πολιτικής και των επιστημών. 

Το πρώτο τεύχος των TIME δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Μαρτίου 1923. Στο εξώφυλλο του είχε την προσωπογραφία του Joseph G. Cannon, ο συνταξιούχος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

 
 Από το πρώτο τεύχος μέχρι και σήμερα τo περιοδικό Time είχε μια ανοδική πορεία τόσο στις πωλήσεις όσο και στη συνείδηση του αναγνωστικού του κοινού. Σε αυτό συνέβαλαν κυρίως κάποια από τα χαρακτηριστικά του που το έκαναν ιδιαίτερο. Ξεχωριστό ήταν το στυλ γραφής, γίνονταν τακτική χρήση του ανεστραμμένου λόγου. Δημιουργήθηκαν πρωτότυπα για την εποχή του άρθρα όπως το «Listings», το «Person of the Year» και το «Time 100» που καθόρισαν το εγχώριο και το παγκόσμιο lifestyle και άλλαξαν την αντίληψη για με τον μέχρι τότε τρόπο ενημέρωσης. Ένα μεγάλο μέρος της δημοσιότητάς του το TIME την χρωστάει στο χαρακτηριστικό κόκκινο περίγραμμα του εξωφύλλου, που ξεκίνησε το 1927. Το λογότυπο ΤΙΜΕ και το περίγραμμα στο εξώφυλλο αποτέλεσαν τους καθοριστικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν την εικόνα του περιοδικού, εξασφαλίζοντάς του έτσι μια συνεχώς αυξανόμενη αναγνωρισιμότητα. Το περίγραμμα έχει αλλάξει μόνο τρεις φορές από τότε. Η πρώτη φορά ήταν, σε μία ειδική έκδοση, λίγο μετά από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το περίγραμμα έγινε μαύρο για να συμβολίσει το πένθος. Η δεύτερη έκδοση ήταν στις 28 Απρίλιο του 2008, που αφιερώθηκε σε περιβαλλοντικά ζητήματα και το εξώφυλλο είχε ένα πράσινο περίγραμμα. Τέλος, η τρίτη πιο πρόσφατη αλλαγή ήταν στις 19 Σεπτεμβρίου του 2011 με θέμα τον εορτασμό της 10ης επετείου της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου με ένα μεταλλικό ασημί περίγραμμα.

Από το 1927 μέχρι σήμερα η πορεία του περιοδικού δεν ήταν εύκολη. Το 1989 δημιουργήθηκε η Time Warner μετά την συγχώνευση της TIME Inc και Warner Communications. Το 2000, το περιοδικό έγινε μέρος της AOL Time Warner, η οποία το 2003 επανέφερε το όνομα της Time Warner.

Το 2007 ήταν μια πολύ κρίσιμη χρονιά για το περιοδικό. Σε αυτή τη χρονική περίοδο έγιναν πολλές και σημαντικές αλλαγές. Στις αρχές του έτους, η πρώτη έκδοση είχε καθυστερήσει για περίπου μια εβδομάδα, λόγω «αλλαγών στην σύνταξη του περιοδικού». Οι αλλαγές αυτές περιελάμβαναν και την απόλυση 49 εργαζόμενων.
Η ημέρα κυκλοφορίας των TIME άλλαξε και η διάθεσή του στα σημεία πώλησης, από Δευτέρα έγινε Παρασκευή. Αντίστοιχα και η παράδοση στους συνδρομητές θα γίνονταν το Σάββατο. 

 
Το ίδιο έτος, αναμορφώθηκε ολόκληρο το περιοδικό. Μεταξύ άλλων αλλαγών, το περιοδικό μείωσε το πάχος του κόκκινου πλαισίου, προκειμένου να προωθηθούν τα κύρια άρθρα κάθε έκδοσης, μεγάλωσαν οι τίτλοι, μειώθηκε ο αριθμός των κύριων θεμάτων, αυξήθηκε το ποσοστό των λευκών χώρων γύρω από φωτογραφίες και κείμενα και δημοσιεύεται μαζί με τα άρθρα και η φωτογραφία του συγγραφέα. Οι αλλαγές έχουν δεχθεί τόσο την κακή κριτική όσο και τον έπαινο.

Την επόμενη μεγάλη αλλαγή στην έκδοση του περιοδικού, την προκάλεσαν οι εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας. Στις 2 Μαΐου 2011, οι εταιρίες Time Inc και η Apple ήρθαν σε συμφωνία και ανακοίνωσαν ότι οι συνδρομητές των περιοδικών Time, Sports Illustrated και Fortune θα έχουν πρόσβαση στις εκδόσεις μέσω του iPad χωρίς επιπλέον χρέωση. Οι Ευρωπαίοι συνδρομητές αποκλείονται από την πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση των TIMES, εκτός αν έκαναν εκ νέου την συνδρομή τους online. Μόνο η έντυπη έκδοση εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη στην Ευρώπη. 

Σήμερα, εκτός από την Αμερικάνικη έκδοση, κυκλοφορεί και μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή (Time Europe, παλαιότερα γνωστή ως Time Atlantic), έχει έδρα το Λονδίνο και καλύπτει εκτός από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και από το 2003 τη Λατινική Αμερική. Επίσης, κυκλοφορούν το Time Asia μια ασιατική έκδοση με έδρα το Χονγκ Κονγκ και το South Pacific έδρα το Σίδνεϊ , που καλύπτει την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά του Ειρηνικού.



Πηγές
wikipedia

Σχόλια