Μαλλιά - κουβάρια. Όταν η επιλογή και το ξεγύρισμα γίνονται ρίσκο.


Μια από τις πιο δύσκολες εργασίες στο Photoshop είναι η επεξεργασία και το ξεγύρισμα μιας ανθρώπινης φιγούρας με μαλλιά με σκοπό την μεταφορά της σε άλλο φόντο.
Ας προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα με τη χρήση μάσκας.




Βήμα 1.
Προετοιμασία εικόνας για τη δημιουργία μάσκας 


1.1 Κάντε Duplicate το layer της φωτογραφίας. Δεξί κλικ πάνω στο layer και επιλέγετε Duplicate.

1.2 Αφαιρείτε το χρώμα από το νέο layer. Από το menu επιλέγετε Image / Adjustments / Channel Mixer και επιλέγετε την παράμετρο «Monochrome»

1.3 Κάντε Duplicate στο νέο μονόχρωμο layer.

1.4 Επιλέγετε το νέο μονόχρωμο layer και από το πεδίο Blend Mode επιλέγετε «Overlay»

1.5 Έχοντας επιλεγμένο το ίδιο layer κάνετε δεξί κλικ και επιλέγετε «Merge Down». 


1.6 Τώρα τα δύο μονόχρωμα layers έγιναν ένα, με πολύ έντονο κοντράστ. 



Βήμα 2.
Δημιουργία μονόχρωμου ειδώλου

2.1 Επιλέγετε το Brush tool και από την αντίστοιχη γραμμή εργαλείων που εμφανίζεται επιλέγετε ένα edged brush με μεγάλη διάμετρο, 100% Hardness, 100% Opacity και από το πεδίο «Mode» επιλέγετε «Overlay» 



2.2 Στο Foreground Color επιλέγετε 100% Black

2.3 Αρχίστε και βάφετε το είδωλο της εικόνας. Το βάφετε ολόκληρο, πρόσωπο σώμα κ.λπ. αλλά στο στάδιο αποφύγετε να βάψετε τις άκρες στο περίγραμμα των μαλλιών.

2.4 Κάθε κλικ του Mouse ο τόνος του μαύρου γίνεται ακόμα σκουρότερος. Ο τόνος που απαιτείται σε αυτό το στάδιο πρέπει να είναι 100% Black. Παρατηρήστε ότι, λόγω της παραμέτρου «Overlay», αλλάζουν οι τόνοι μόνο στο είδωλο και όχι στο λευκό φόντο.

2.5 Αλλάζετε στο πεδίο Blend Mode την επιλογή από «Overlay» σε «Normal». Αυτό θα εξασφαλίσει την ολοκλήρωση της δημιουργίας της μάσκας. 



Βήμα 3.
Δημιουργία Levels adjustment layer


3.1 Από το μενού επιλέγετε New adjustment layer / Levels. Έτσι δημιουργείτε ένα νέο Levels adjustment layer.

3.2 Στο παράθυρο που εμφανίζεται πατάτε Ok χωρίς να κάνετε καμία επιλογή.

3.3 Παρατηρήστε ότι στο Levels adjustment layer υπάρχει και ένα κενό πλαίσιο μάσκας. Σε αυτό το σημείο θα τοποθετήσετε ότι έχετε φτιάξει στο προηγούμενο μονόχρωμο layer. Για να γίνει αυτό δείτε το επόμενο βήμα 4



Βήμα 4.
Δημιουργία Μάσκας


4.1 Επιλέξτε το μονόχρωμο layer

4.2 Από το μενού Select επιλέξτε All

4.3 Από το μενού Edit επιλέξτε Copy Merged

4.4 Πατώντας το πλήκτρο Alt επιλέξτε το πλαίσιο της μάσκας από το Levels adjustment layer. Θα εμφανιστεί ο κενός χώρος της μάσκας στη θέση της εικόνας

4.5 Από το μενού Edit επιλέξτε Paste. Το μονόχρωμο είδωλο θα εμφανιστεί μέσα στο χώρο της μάσκας

4.6 Πατώντας πάλι το Alt κάντε κλικ το layer με το πλαίσιο της μάσκας

4.7 Απενεργοποιείστε το layer με το μονόχρωμο είδωλο, κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο με το «μάτι». To layer αυτό δεν είναι χρήσιμο πλέον. 




Βήμα 5.
Προσθήκη Background


5.1 Επιλέξτε μια φωτογραφία που θα τοποθετηθεί για Background

5.2 Τοποθετήστε την σε ένα layer πριν από το Levels adjustment layer 


5.3 Επιλέξτε το Levels adjustment layer και από το πεδίο Blend Mode επιλέγετε «Multiply»

5.4 Επιλέξτε το Background layer κάντε δεξί κλικ και στην συνέχεια επιλέξτε «Create clipping mask» 





Μικρές διορθώσεις της μάσκας

1. Σε περίπτωση που το περίγραμμα του έγχρωμου ειδώλου δεν εφαρμόζει καλά στο φόντο, εμφανίζοντας κάποια pixels, τότε πρέπει να διορθώσετε την μάσκα. Επιλέγετε το πλαίσιο της μάσκας (από το Levels adjustment layer), πατώντας το πλήκτρο Alt. Επιλέγετε όλες τις περιοχές που έχουν περίγραμμα και από το μενού Filter επιλέγετε Blur/ Gaussian Blur δίνετε στην παράμετρο 1 έως 2 pixels και πατάτε Οk.
Το ίδιο ακριβώς μπορείτε να κάνετε και όταν το περίγραμμα των μαλλιών φαίνεται άγριο.



2. Σε περίπτωση που το περίγραμμα των μαλλιών δεν είναι το αναμενόμενο μπορείτε να τονίσετε τις λεπτομέρειες διορθώνοντας τη μάσκα. Επιλέγετε το πλαίσιο της μάσκας (από το Levels adjustment layer), πατώντας το πλήκτρο Atl. Επιλέγετε την περιοχή των μαλλιών. Από το μενού Image επιλέγετε Adjust/ Levels τοποθετώντας τους δείκτες ανοικτών, μεσαίων και σκούρων τόνων σε άλλη θέση θα παρατηρήσετε ότι το περίγραμμα των μαλλιών αλλάζει. Ρυθμίστε τους δείκτες στο σημείο που θέλετε και πατάτε Οk.

3. Σε περίπτωση που τα μαλλιά εμφανίζουν ένα άσπρο περίγραμμα αυτό λέγεται «Halo». Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται ιδιαίτερα όταν το φόντο είναι σκούρο. Για να μειωθεί κάνετε ότι και στην προηγούμενη οδηγία (2) μόνο που το μεσαίο δείκτη τον κουνάτε προς τα αριστερά μέχρι να εξαφανιστεί το άσπρο περίγραμμα. Σε περίπτωση που το «Halo» επιμένει μπορείτε να το μειώσετε χρησιμοποιώντας το Brush Tool, βάφοντας τις περιοχές με άσπρο χρώμα και με opacity 10-20%.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου