OVERPRINT. Ξεπεράστε μια τυπογραφική παγίδα



Τι είναι «Overprint»;
Πρόκειται για δύο παραμέτρους που καθορίζουν την παραγωγή των films καθώς και
τον τρόπο που θα τυπωθεί το κείμενο (ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο), πάνω σε ένα έγχρωμο φόντο. Από την ενεργοποίηση των παραμέτρων αυτών εξαρτάται αν η εκτύπωση του κειμένου θα γίνει με  «τρύπα»  στο φόντο ή χωρίς. Οι δύο παράμετροι αφορούν στο περίγραμμα και στο χρώμα του κειμένου, αντίστοιχα.

Πως λειτουργεί το «Overprint»;
Υπό κανονικές συνθήκες (χωρίς το «Overprint»), όταν το κείμενο τυπώνεται σε έγχρωμο φόντο τότε αυτόματα δημιουργεί «τρύπα». Η «τρύπα» είναι ένα
«αρνητικό κείμενο», δηλαδή κενoί χαρακτήρες που δημιουργούνται στα σημεία όπου το κείμενο συμπίπτει με το φόντο. Αυτό φαίνεται αντίστοιχα στα films και στους τσίγκους. Αλλά, κατά την εκτύπωση, η «τρύπα» στο φόντο καλύπτεται με το κείμενο. 



Αυτός ο τρόπος εκτύπωσης, πολλές φορές δημιουργεί πρόβλημα. Αν οι συμπτώσεις των films δεν είναι σωστές, τότε κατά την εκτύπωση, γύρω από το κείμενο εμφανίζεται ένα άσπρο περίγραμμα. 


Οι παράμετροι «Overprint» δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Όταν το κείμενο χαρακτηριστεί «Overprint» ως προς το χρώμα ή και το περίγραμμα, τότε στο φόντο δεν θα δημιουργηθεί «τρύπα». Στα films, αλλά και στην εκτύπωση το φόντο θα τυπωθεί ενιαίο και πάνω από αυτό θα τυπωθεί το κείμενο. Έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν τα λευκά περιγράμματα γύρω από το κείμενο.



Ένας παράγοντας που πρέπει να προσεχθεί σε αυτό το σημείο είναι ότι το χρώμα του κειμένου μπορεί να αλλοιωθεί από το χρώμα που υπάρχει στο φόντο.



Πότε η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη;
Με τις παραμέτρους «Overprint» όλα λειτουργούν με την προϋπόθεση ότι το κείμενο (ή γενικότερα το αντικείμενο) που θα τυπώσετε πάνω στο έγχρωμο φόντο, πρέπει να είναι και αυτό έγχρωμο. 





Η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη όταν το κείμενο είναι άσπρο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει λευκό χρώμα στην τυπογραφία, η χρήση λευκών αντικειμένων (κείμενο ή σχήματα) δημιουργεί αυτομάτως «τρύπα» σε οποιοδήποτε έγχρωμο φόντο. Έτσι στη θέση οποιουδήποτε λευκού αντικειμένου δεν τυπώνεται κανένα χρώμα, αλλά εμφανίζεται το χρώμα και η υφή του χαρτιού.
Αν, λοιπόν, χαρακτηρίσετε ως «Overprint» ένα λευκό κείμενο, δεν θα δημιουργήσει «τρύπα» στο φόντο, αλλά ταυτόχρονα δεν θα υπάρχει χρώμα για να τυπωθεί. Έτσι το αποτέλεσμα που θα έχετε μετά την εκτύπωση θα είναι ένα ενιαίο φόντο, αλλά το κείμενο δεν θα έχει τυπωθεί πάνω σε αυτό. 



Οπότε, όταν έχετε λευκό κείμενο πάνω σε έγχρωμο φόντο, ΔΕΝ πρέπει να το κάνετε «Overprint» ή αν είναι, πρέπει να απενεργοποιήσετε την αντίστοιχη παράμετρο.

Πως ενεργοποιείτε και απενεργοποι
είτε  η παράμετρο «Overprint»;

Corel Draw
Δεξί κλικ πάνω στο κείμενο και επιλέγετε «Overprint Fill» ή και «Overprint Outline»

Illustrator και Indesign

Από το menu Window επιλέγετε Attributes. Στο νέο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγετε «Overprint Fill» ή και «Overprint Stroke». 



Πως γίνεται ο έλεγχος του αποτελέσματος, πριν το τυπογραφείο; 


Corel Draw  
Για να ελέγξετε ότι όλα τα κείμενα «Overprints» θα τυπωθούν σωστά, επιλέγετε από το μενού View / Simulate Overprints (έκδοση Χ5) ή View / Enhanced with Overprints (παλαιότερες εκδόσεις).

Illustrator και Indesign
Για να ελέγξετε τον τρόπο που θα τυπωθούν τα κείμενα «Overprints» επιλέγετε από το μενού View / Overprint Preview.

Adobe Acrobat
Εκτός από τον έλεγχο που σας δίνει η κάθε εφαρμογή, μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση μια ακόμα φορά πριν την παραγωγή των postcript αρχείων. Ο έλεγχος γίνεται μέσα από το Adobe Acrobat και επιλέγετε από το μενού Advanced / Print Production / Output Preview. Αρχικά ενεργοποιείτε την παράμετρο «Simulate Overprints». Στη συνέχεια πατάτε τα τσεκ, πριν από το όνομα του κάθε χρώματος,για να δείτε, σε κάθε χρώμα ξεχωριστά,
εάν υπάρχει «τρύπα» ή όχι. 
Σε περίπτωση που έχετε παλαιότερη έκδοση επιλέγετε Advanced / Print Production / Output Preview και στη συνέχεια Color Warnings. Από τα 2 πεδία που εμφανίζονται επιλέγετε το Show Overprinting. Επιπλέον, πατώντας το δίπλα έγχρωμο τετράγωνο, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε το χρώμα με το οποίο το Adobe Acrobat θα επισημάνει τα σημεία της δουλειάς σας που είναι χαρακτηρισμένα ως Overprint. 



Σχόλια