Εκτύπωση «Τούμπα». Κερδίζοντας χρόνο και χρήματα



Ίσως είναι η πρώτη φορά που με μια «Τούμπα» μπορείτε να κερδίσετε χρόνο και χρήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για δύο εκτυπωτικές μεθόδους την τούμπα γωνία και την τούμπα δόντια.
Η γενική ιδέα είναι ότι και οι δύο μέθοδοι αυτές αφορούν στην παραγωγή ενός εντύπου, που μπορεί να τυπωθεί με ένα τσίγκο (δηλαδή ένα τυπογραφικό), έτσι ώστε με ένα πέρασμα από το πιεστήριο να τυπωθούν ταυτόχρονα και οι δύο όψεις του. Στη συνέχεια όταν το κάθε εκτυπωτικό φύλο κοπεί και διπλωθεί θα βγάλει δύο έντυπα. Για να γίνει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να χωράνε, κατά τη διαδικασία του μοντάζ και οι δύο του όψεις του εντύπου στην ίδια πλευρά του τυπογραφικού.
Με τις μεθόδους αυτές εκμεταλλευόμαστε πλήρως την επιφάνεια του εκτυπωτικού φύλλου, χρειαζόμαστε τα μισά φύλλα χαρτιού, χρησιμοποιούμε μόνο ένα τσίγκο και τέλος κερδίζουμε χρόνο επειδή η ολοκλήρωση της εκτύπωσης γίνεται μόνο με μια περιστροφή εκτυπωτικών φύλλων, χωρίς να χρειαστεί να σεταριστεί από την αρχή το πιεστήριο.
Στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα το τυπογραφικό ενός οκτασέλιδου εντύπου για την περιγραφή των δύο μεθόδων.

«Τούμπα» γωνία
Στην μέθοδο αυτή ένα μόνο τυπογραφικό χρησιμοποιείται για την εκτύπωση και των δύο όψεων. Η τοποθέτηση κάθε σελίδας είναι σημαντική και συγκεκριμένη για την επιτυχία του μοντάζ τούμπα γωνία, (Εικόνα A). Η πλευρά των δοντιών του τυπογραφικού παραμένει η ίδια για κάθε πέρασμα από το πιεστήριο, και η άκρη οδηγός πρέπει να παραμένει ίδια για την ακρίβεια στη σύμπτωση. Για να παραμείνει η ίδια, η άκρη οδηγός, ο οδηγός του πιεστηρίου πρέπει να αλλάξει μεταξύ των περασμάτων από το πιεστήριο, κάτι που δεν είναι πάντα δυνατό, ειδικά σε μικρά λιθογραφικά πιεστήρια. Για ένα οκτασέλιδο τυπογραφικό, το φύλλο του χαρτιού πρέπει να είναι διπλάσιο απ' ό,τι στο μοντάζ απλής όψης. Μετά την εκτύπωση και των δύο πλευρών το εκτυπωτικό φύλλο πρέπει να κοπεί στη μέση για να δώσει δύο όμοια τυπογραφικά φύλλα.





Εικόνα A Το Layout ενός μοντάζ οκτασέλιδου τούμπα γωνία. 


«Τούμπα» δόντια
Και στην μέθοδο αυτή χρησιμοποιείται ένα μόνο τυπογραφικό για την εκτύπωση και των δύο πλευρών μιας εργασίας, (Εικόνα Β). Η τοποθέτηση των σελίδων του εντύπου πάνω στο τυπογραφικό είναι διαφορετική από αυτή της τούμπα γωνίας, αλλά και εδώ υπάρχουν και οι δύο όψεις σε κάθε φύλλο. Μετά την εκτύπωση μιας εργασίας τούμπα δόντια, το φύλλο κόβεται στη μέση κατά μήκος αντί κατά πλάτος όπως στο μοντάζ τούμπα γωνία.
Το οκτασέλιδο ξεδιπλώνεται, ράβεται και ταχτοποιείται για να σχηματίσει τα τελειωμένα βιβλιαράκια. Μόνο δύο παράλληλα διπλώματα χρειάζονται ανά τυπογραφικό. Αυτό μπορεί να γίνει πάνω σ' ένα μικρό επιτραπέζιο διπλωτικό μηχάνημα. Ένα μεγάλο μειονέκτημα του μοντάζ τούμπα δόντια είναι ότι οι δύο άκρες του φύλλου χρησιμοποιούνται ως δόντια. Αυτό σημαίνει ότι το χαρτί πρέπει να κόβεται στο σωστό μέγεθος με προσοχή γιατί εάν το μέγεθος του φύλλου ποικίλλει, η εκτύπωση δε θα είναι ακριβής.

Εικόνα Β Το Layout ενός μοντάζ οκτασέλιδου σε τούμπα δόντια.

Εικόνα Γ Ένα dummy booklet ενός οκτασέλιδου τυπογραφικού,
με τον καθορισμό της σειράς τοποθέτησης των σελίδων.
Η εγκοπή δείχνει την κορυφή της σελίδας.



Πηγές

  • Σύγχρονη Λιθογραφία Ι, Εκδόσεις ΙΩΝ, Επιμέλεια Τ. Πολίτης
  • Τεχνικός Οδηγός Οφσετ, Κ. Τσολάκου
  • Τυπογραφίας Μνήμης, Α. Παπαντωνόπουλου

Σχόλια

  1. Αντι για:

    Α μπρος και Β πίσω σε 50χ70 (με 2 τσίγκους 50χ70)

    τυπώνουμε:

    ΑΒ μπρος και ΒΑ πίσω σε 70χ100 (με τον ίδιο τσίγκο 70χ100)

    μόλις το κόψουμε στη μέση έχουμε:

    δύο φύλλα 50χ70, το καθένα έχει Α μπρος και Β πίσω.

    Οποισδήποτε εκτυπωτής για το σπίτι κάνει το ίδιο με επιλογή 2 σε 1 διπλής όψης. Παράγει δηλαδή 2 φύλλα Α5 τυπωμένα μπρος πίσω, τυπώνοντας 1 φύλλο Α4 μπρος πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου