Μπλε. Το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας



Το μπλε, βάσει της κλασσικής θεωρίας των χρωμάτων είναι ένα από τα τρία βασικά χρώματα. Στην χρωματική κλίμακα βρίσκετε ανάμεσα στο βιολέ και το πράσινο. Αλλά πέρα από τις χρωματικές του ιδιότητες ας δούμε και τις σημειολογικές και ψυχολογικές του προεκτάσεις. 

Το μπλε είναι το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας. Συνδέεται συχνά με το βάθος και τη σταθερότητα. Συμβολίζει την εμπιστοσύνη, την πίστη, τη φρόνηση, την αξιοπιστία, τη νοημοσύνη, την πίστη και την αλήθεια. 


Θεωρείται ευεργετικό στο μυαλό και το σώμα. Επιβραδύνει τον ανθρώπινο μεταβολισμό και συνδέεται έντονα με την ηρεμία και τη χαλάρωση. 

Στην οικοσημολογία, το μπλε χρησιμοποιείται για να συμβολίσει την ευσέβεια και την ειλικρίνεια.



Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μπλε για να προωθήσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σχετικά με την καθαρότητα (φίλτρα καθαρισμού ύδατος, καθαριστικά, κλπ), τον αέρα και τον ουρανό (αερογραμμές, αερολιμένες, κλιματιστικά μηχανήματα), το νερό και τη θάλασσα (ταξίδια θάλασσας, μεταλλικό νερό). 



Σε αντιδιαστολή με τα συναισθηματικά θερμά χρώματα όπως κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο, το μπλε συνδέεται με τη συνείδηση και τη διάνοια. Η χρήση του μπλε προτείνετε για προώθηση των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. 




Το μπλε σύμφωνα με τις μελέτες, γίνεται αποδεκτός ιδιαίτερα μεταξύ των αντρών. Το σκούρο μπλε συνδέεται με το βάθος, την πείρα, και τη σταθερότητα.

Αποφύγετε το μπλε κατά το διαφήμιση των τροφίμων και το μαγείρεμα, επειδή καταστέλλει την όρεξη. Όταν χρησιμοποιείται μαζί με τα θερμά χρώματα όπως κίτρινο ή κόκκινο, το μπλε μπορεί να δημιουργήσει έντονη αντίθεση. 





Ανοικτό μπλε συνδέεται με την υγεία, τη θεραπεία, την ηρεμία και την κατανόηση.

Σκούρο μπλε αντιπροσωπεύει τη γνώση, τη δύναμη, την ακεραιότητα, και τη σοβαρότητα.


Σχετικά άρθρα
Πηγές
  • «Η αρμονία των χρωμάτων» - Studio Books
  • «Χρωματική» - Σπύρος Διαμαντίδης
  • «Το χρώμα και τα μυστικά του» - Λεωνίδας Δάκης Δημητρέλης
  • «Color Harmony» - Hideaki Chijiiwa
  • «Εισαγωγή στην εικαστική γλώσσα» - Όλγα Κοζάκου Τσιάρα

Σχόλια