Το Βιβλίο είναι υλικός ή μη φορέας γραπτού, εικαστικού, ηχητικού, ή μηδενικού περιεχομένου. Στη βιβλιοθηκονομία ένα βιβλίο ονομάζεται και μονογραφία, ώστε να μπορεί να διαχωριστεί από τις περιοδικές έντυπες εκδόσεις. Το βιβλίο, ως ο κύριος φορέας του γραπτού λόγου, πήρε τη μορφή και τη μαζικότητα που έχει σήμερα με την εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο. Κάθε βιβλίο χαρακτηρίζεται από δύο βασικούς παράγοντες.
Ως προς την κατασκευή του, βιβλίο είναι το έντυπο, που αποτελείται εξωτερικά από ένα εξώφυλλο και εσωτερικά από ένα συγκεκριμένο αριθμό τυπωμένων και συνδεδεμένων σελίδων. Σύμφωνα με τον ορισμό της UNESCO ως βιβλίο ορίζεται το σύνολοτριών τουλάχιστον συρραμμένων και κολλημένων τυπογραφικών φύλλων (1 τυπογραφικό=16 σελίδες), συνολικά 48 σελίδων. Επιπλέον, ως προς το περιεχόμενό του, βιβλίο είναι το σύνολο της πληροφορίας που φέρει, η οποία θεωρείται πνευματικό έργο ενός ή περισσότερων συγγραφέα/ων. Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας το βιβλίο εμφανίζεται και με άλλες μορφές όπως το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) και το ακουστικό βιβλίο (audio book).
Το εξώφυλλο που περιβάλλει τον σύνολο των σελίδων ενός βιβλίου αποτελείται συνήθως από ένα παχύτερο και σκληρότερο, φύλλο. Αυτό μπορεί να είναι από χαρτί (χαρτοδεσία), χαρτόνι, δέρμα (δερματοδεσία), και σπανιότερα, ξύλο, ύφασμα, μέταλλο, ορυκτό, πέτρωμα ή σύνθεση τους.
Το εξώφυλλο ενός βιβλίου απαρτίζεται από το (recto) εμπρόσθιο και (verso) οπίσθιο (οπισθόφυλλο) τα οποία ενώνει η ράχη του βιβλίου. Το εμπρόσθιο τμήμα (εκείνο που κοινώς αναφέρεται ως εξώφυλλο) αποτελεί μια εικαστική και έγγραφη περίληψη του περιεχομένου και του αντικειμένου του βιβλίου. Πρόκειται για την εξωτερική εικόνα του, εκείνη που θα προσελκύσει ή απομακρύνει τον επίδοξο αναγνώστη. Γι' αυτό το λόγο οι εμπλεκόμενοι στις εκδόσεις ασχολούνται σημαντικά με την εμφάνιση του εξωφύλλου, αναθέτοντας τη δημιουργία του σε επαγγελματίες σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας.
Στο άρθρο αυτό υπάρχει μια σειρά από εξώφυλλα σημαντικών βιβλίων.
Σχετικά άρθρα
- Όταν η εικαστική βιβλιοδεσία γίνεται οικογενειακή υπόθεση
- Υπολογισμός ράχης βιβλίων
- Τα στάδια της Καλλιτεχνικής Βιβλιοδεσίας
- Τρόποι βιβλιοδεσίας εντύπων
- Οι κλασσικοί τρόποι διπλώματος των εντύπων
Πηγές
- Graphic Design, Π. Κωνσταντόπουλος, Gramma, 2013
- Ιστορία του Βιβλίου, Frederic Barbier, μτφρ. Μαρία Παπαηλιάδη, εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα, 2001.
- Το βιβλίο στις προβιομηχανικές κοινωνίες, Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αθήνα, 1982.
- Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
- Κέντρο για την ιστορία του βιβλίου
- Ιστορία του τυπωμένου βιβλίου
- wikipedia, βιβλίο
- shortlist.com
- youthedesigner.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου