Η παρουσίαση του νέου βιβλίου Graphic Design


Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013 στις 5 το απόγευμα, στο κτίριο Ρομάντσο, στην καρδιά του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Αθήνας, στην οδό Αναξαγόρα 3-5 παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Πάνου Κωνσταντόπουλου από τις εκδόσεις gramma. 


Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα πολύ ενδιαφέρον εισαγωγικό video,
από την ομάδα του themonitor.gr , σχετικό με την νέα έκδοση, σε κείμενο της Αγνής και του Μιχάλη Κατζουράκη.
Συνεχίστηκε με μια σύντομη ομιλία από τον ίδιο τον εκδότη και ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των ανθρώπων που συμμετείχαν
στο πάνελ. Αυτοί ήταν οι παρακάτω:

  • Δημήτρης Αρβανίτης - Εspresso Studio
  • Γιάννης Κουρούδης - K2 design
  • Πάρης Μέξης – Beetroot
  • Ροδάνθη Σεντούκα  - Red Design consultants
  • Παναγιώτης Χαρατζόπουλος – Cannibal
  • Θοδωρής Μαστρογιάννης – Grafic Notes / Σημειώσεις Γραφιστικής
  • Μιχάλης Κατζουράκης - Κ&Κ
 


Ο Πάρις Μέξης από τους Beetroot, μίλησε για την σπουδαιότητα μιας νέας έκδοσης σήμερα σχετικά με την γραφιστική και σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται αθορύβως σε ανάπτυξη. Ο Θοδωρής Μαστρογιάννης από τους grafic notes ο οποίος επιμελήθηκε και το βιβλίο ανέλυσε και παρουσίασε τις ενότητες της έκδοσης. Ο Παναγιώτης Χαρατζόπουλος από τους Cannibal μίλησε για την φτωχή ελληνική βιβλιογραφία και αντίθετα για την εξαιρετικά πλούσια ξένη. Μάλιστα τόνισε πως μετά την έκδοση του βιβλίου «Το σχέδιο του γράμματος» του Τάκη Κατσουλίδη πριν 25 χρόνια το βιβλίο του Πάνου είναι το επόμενο. Ιδιαίτερη και η παρουσία της Ροδάνθης Σεντούκα από τους Red Design (σ.σ. υπεύθυνη σχεδιασμού του λογοτύπου των Ολυμπιακών αγώνων του 2004) η οποία παρουσίασε μέρος του σχεδιασμού της εταιρείας ΚΥΚΝΟΣ. Ο Γιάννης Κουρούδης από τους Κ2 design μίλησε για την αναγκαιότητα τέτοιων βιβλίων και η βραδυά τελείωσε με τον εξαιρετικό και πάλι Δημήτρη Αρβανίτη που χαρακτήρισε το βιβλίο «ελβετικό σουγιά» και διάβασε στο κοινό αποσπάσματα από δηλώσεις μουσικών της τζαζ και με ένα παιχνίδι λέξεων, έφερε την τζαζ ταυτόσημη με το ντιζάιν.


Πλήθος σπουδαστών καθηγητών από σχολές γραφιστικής, δάσκαλοι, τυπογράφοι ανάμεσα στο κοινό της υπέροχης αίθουσας του ΡΟΜΑΝΤΣΟ.



 
Μέσα από τις ομιλίες το κοινό ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του νέου βιβλίου GRAPHIC DESIGN, ειδικότερα για τις 7 θεματικές ενότητες που το αποτελούν (Σύνθεση, Χρώμα, Τυπογραφία, Μακέτα, Συσκευασία, Βιβλίο, Σύμβολα) και τον τρόπο που επιλέχθηκαν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τεχνική των infografics με την οποία έγινε η διαχείριση των κειμένων και των εικόνων, στα πολλά ιστορικά στοιχεία και αναφορές σε Έλληνες σχεδιαστές και στην ύπαρξη παραδειγμάτων από δουλειές των δημιουργικών γραφείων Beetroot, Cannibal, Designers United, Εspresso Studio, K2 design, Κ&Κ, Mousegraphics, Red Design consultants.  Φυσικά δεν παραλήφθηκε η αναφορά σε όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος: 
  • Σχεδίαση: gramma
  • Επιμέλεια έκδοσης: Θοδωρής Μαστρογιάννης, grafic notes
  • Διορθώσεις κειμένων: Αρτεμισία Μιχάλη
  • Εκτύπωση: Fotolio & Typicon








Σχόλια