Τα επιχρωματισμένα χαρτιά δημιουργήθηκαν αρχικά για να καλύψουν λειτουργικές αλλά και διακοσμητικές ανάγκες της βιβλιοδεσίας. Τοποθετούνταν ως εσώφυλλα στο σημείο των βιβλίων που ενώνονταν το δεμένο σώμα με το εξώφυλλο.
Στη συνέχεια τα χαρτιά αυτά, εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας των σχεδίων και των χρωμάτων, χρησιμοποιήθηκαν και σε άλλες εφαρμογές εκτός της βιβλιοδεσίας. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δούμε τρεις τεχνικές επιχρωματιμού των χαρτιών στο εργαστήρι Decopapers, κατά τη διάρκεια της έκθεσης της ομάδας BookLab8. Μαρμαρόκολλες (marbling paper)
Πρόκειται για μια παλιά τεχνική που την ονομασία της την πήρε από τα ιδιαίτερα σχεδία που σχηματίζονται πάνω στο χαρτί, που θυμίζουν τα νερά πολύχρωμου μαρμάρου. Η μαρμαρογραφία είναι μία τεχνική που την επινόησαν οι Κινέζοι. Τα χρωματιστά αυτά εσώφυλλα εμφανίζονται να κοσμούν τα βιβλία στην Δύση κυρίως από τις αρχές του 17ου αι. και μετά. Αρχικά εισάγονται από τις χώρες της Ανατολής και την Τουρκία, ενώ στην Ευρώπη αρχίζουν να παράγονται από τα μέσα του 17ου αι. και μετά, τόσο στην Γερμανία και τη Γαλλία όσο και στην Ιταλία, Ολλανδία και Αγγλία. Οι μαρμαρόκολλες σήμερα κατατάσσονται χρονολογικά ανάλογα με το διακοσμητικό τους σχέδιο και διακρίνονται ανάλογα με την χώρα παραγωγής τους.
Η τεχνική αυτή λειτουργεί με χρώματα λαδιού και ένα μείγμα νερού και κόλλας αφισοκόλλησης. Τα χρώματα αυτά επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού και έτσι δίνουν τη δυνατότητα με εδικά εργαλεία να δημιουργηθούν σχέδια. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τρόπο ζωγραφικής σε νερό. Στη συνέχεια πάνω στην σχεδιασμένη, έγχρωμη υδάτινη επιφάνεια εφαρμόζεται για λίγα λεπτά μια κόλλα χαρτιού. Όταν το χαρτί αυτό τραβηχτεί, τότε πάνω του έχουν αποτυπωθεί τα σχέδια όπως είχαν δημιουργηθεί πάνω στην επιφάνεια του νερού. Χαρακτηριστικό της τεχνικής αυτής είναι ότι τα σχέδια παραμένουν μοναδικά και πρωτότυπα, αλλά και τα χρώματα ζωηρά και έντονα.
Το χρώμα λαδιού επιπλέει στο νερό. Με τη χρήση εργαλείων επιτρέπει τη δημιουργία πολύχρωμών σχηματισμών |
Ορισμένα από τα αποτελέσματα των δικών μας προσπαθειών |
Η τεχνική αυτή δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας miaματιέρας πάνω στο χαρτί. Βασικό συστατικό στην περίπτωση αυτή είναι η αλευρόκολλα. Μια κολλώδης ουσία από αλεύρι και νερό, που μπορεί να δημιουργηθεί φτηνά και εύκολα. Η αλευρόκολλα αποτελεί τη βάση των χρωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Με αυτή ανακατεύετε χρώματα, όπως σκόνες αγιογραφίας ή ακριλικά, για να φτιάξετε τις επιθυμητές αποχρώσεις. Στη συνέχεια με ένα πινέλο αλείφετε τα χρώματα στο χαρτί και στη συνέχει με διάφορα αντικείμενα μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορες υφές, γραμμές και σχήματα.
Δημιουργία σχημάτων και έντονων αποχρώσεων κατά των επιχρωματισμό του χαρτιού με αλευρόκολλα |
Χρώματα και αλευρόκολλα έτοιμα για να αρχίσει ο επιχρωματισμός |
Χρωματισμός με εμβάφτισμα
Με την τεχνική αυτή βάφετε ολόκληρο το χαρτί με ένα χρώμα. Το χρώμα, στην περίπτωση αυτή, μπορεί να είναι υδροδιαλυτή ανιλίνη ή κάποιο άλλο φυσικό προϊόν όπως καφές, παντζάρι, βαφές αυγών κ.λπ. Μπορείτε να τσαλακώσετε το χαρτί και στην συνέχεια να το βουτήξετε σε ένα μείγμα νερού και της χρωστικής ουσίας της επιλογής σας. Αφήνετε το χαρτί να στεγνώσει για να δείτε την νέα απόχρωση που θα έχει αποκτήσει.
Διάφορες δοκιμές με χαρτιά μετά από τη διαδικασία του εμβαφτίσματος |
Ευχαριστούμε πολύ την Θάλεια και την Ορσαλία, για τη συνεργασία και την υπομονή που έδειξαν στις άπειρες ερωτήσεις μας. Επιπλέον, για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τις τεχνικές αυτές μπορεί να ρωτήσει για τις ώρες διεξαγωγής σχετικών εργαστηρίων.
Πηγές
- DECOPAPERS
- Video: Jemma Lewis από το εργαστήριο κατασκευής μαρμαρόκολλας
- Οδηγίες κατασκευής μαρμαρόκολλας
- Περισσότερες πληροφορίες από τη wikipedia
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για τη φιλοξενία!
ΑπάντησηΔιαγραφή