Bēhance.net. 25 χρήσιμα tips για ένα online portfolio


Κείμενο:
Θοδωρής Μαστρογιάννης

Γραφίστας


Το Bēhance είναι μια online κοινότητα μέσω της οποίας έχετε τη δυνατότητα να φτιάξετε απλά και εύκολα ένα δωρεάν ηλεκτρονικό portfolio. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε μια μόνιμη παρουσίαση με τις καλύτερες δουλειές σας, την οποία θα μπορεί να δει οποιοσδήποτε στον κόσμο ενδιαφέρετε για τις επαγγελματικές επιδόσεις και το στιλ σας.
Επιπλέον, θα μπορείτε σε κάθε επαγγελματική σας επικοινωνία να αναφέρεστε στη συγκεκριμένη διεύθυνση,  μέσω του βιογραφικού σας, των επαγγελματικών καρτών, ή μέσω κάποιου άλλου site ή blog. Ποιες είναι όμως οι παράμετροι εκείνες που θα σας εξασφαλίσουν ένα online portfolio με καλή επισκεψιμότητα; Ακολουθούν είκοσι πέντε προτάσεις για τη δημιουργία ή τη βελτίωση ενός portfolio που θα απογειώσει τη δουλειά σας. 


1. Δείτε το Bēhance ως κοινότητα και όχι ως ένα εργαλείο προώθησης της δουλειάς σας. Γνωρίστε άλλους επαγγελματίες, ανταλλάξτε απόψεις και προτάσεις καθημερινά.

2. Αν θέλετε να υπάρχει ανταπόκριση, κάνετε το πρώτο βήμα. Κάνετε «Follow» σε άλλους συναδέλφους, πατήστε το πλήκτρο «Appreciate» για τη δουλειά τους και σχολιάστε την με καλή πρόθεση.

3. Ξεκινήστε κάνοντας Follow σε γνωστά άτομα (φίλους, συγγενείς, συνεργάτες κ.ά.) ή απευθυνθείτε στη λειτουργία «Creatives to follow» για να βρείτε νέα.


4. Χρησιμοποιήστε τα Tags σε κάθε παρουσίαση. Μπορείτε να τα ενημερώνεται συχνά, ανάλογα με την επισκεψιμότητα και τα στατιστικά στοιχεία.

5. Ενημερώστε με τις σχετικές πληροφορίες τις ενότητες Profile, Experience, Skills και Contacts. Με τον τρόπο αυτό, εκτός από τη δουλειά σας, θα προβάλλετε την υπόλοιπη επαγγελματική δραστηριότητα σας, τη συνολική εμπειρία και τις ικανότητές σας καθώς και ένα τρόπος άμεσης επικοινωνίας.

6. Διαφημίστε τη διεύθυνση του Bēhance portfolio που έχετε φτιάξει σε άλλα blogs ή σε κάποιες ομάδες του Facebook που σχετίζονται με ανάλογες δραστηριότητες.

7. Κατά τη δημοσίευση μιας νέας παρουσίασης στο Bēhance, ενεργοποιήστε τις παραμέτρους  που θα επιτρέψουν την αυτόματη ενημέρωση των σελίδων σας και στα υπόλοιπα social media όπως Facebook, Twitter, Google+, Linkedin, Pinterest, Tumblr κ.ό.κ. Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσετε την επισκεψιμότητα σας.

8. Mην οργανώνετε κάθε παρουσίαση σε μια ενιαία εικόνα. Μοιράστε το περιεχόμενό της σε περισσότερες από 3 μικρότερες. Μια ιδανική παρουσίαση αποτελείται συνήθως από 6 έως 20 εικόνες.

9. Στη κεντρική σελίδα «My Portfolio» αναρτήστε μόνο τα ολοκληρωμένα προσωπικά ή επαγγελματικά projects.


10. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία WIP (Work In Progress) για όσες δουλειές είναι σε εξέλιξη.

11. Μην παρουσιάσετε όλες τις δουλειές που έχετε κάνει, αλλά μόνο όσες θεωρείτε καλύτερες και σας αντιπροσωπεύουν απόλυτα. Προσπαθήστε να μην υπάρχουν πολλές σελίδες στην αρχική οθόνη. Θα αδικήσετε όσες δουλειές δεν βρίσκονται στην πρώτη. 

12. Μη διστάσετε να σβήσετε ή να βελτιώσετε όσες παρουσιάσεις δεν σας αντιπροσωπεύουν πλέον.

13. Σε κάθε παρουσίαση, εκτός από το τελικό αποτέλεσμα, μπορείτε επιπλέον να δημοσιεύετε εικόνες με σημαντικές λεπτομέρειες, φωτογραφίες που δίνουν  έμφαση στη υφή του χαρτιού ή στο είδος της εκτύπωσης (βαθυτυπία, ανάγλυφο κ.λπ.), στιγμιότυπα από τη διαδικασία κατασκευής και τέλος  μπορείτε να κάνετε μια αναφορά στα προσχέδια, στα σκίτσα, στα διαγράμματα ή ακόμα και σε κάποιες ιδιόχειρες σημειώσεις. 

14. Σε κάθε εικόνα βάλτε ένα μικρό επεξηγηματικό κείμενο. Με τη βοήθεια αυτής της λεζάντας ο επισκέπτης θα καταλάβει καλύτερα τι θέλετε να του δείξετε. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα προσθήκης παραπομπών (links) σε άλλες ιστοσελίδες.

15. Κάνετε σωστό crop ώστε η τελική εικόνα να επικοινωνεί το αποτέλεσμα που θέλετε. Το πλάτος της εικόνας που προβάλλεται μέσω του Bēhance είναι 600px.

16. Εκτός από εικόνες έχετε τη δυνατότητα να αναρτήσετε και σχετικό video.

17. Μπορείτε να προσαρμόσετε την εμφάνιση κάθε παρουσίασης αλλάζοντας τις παραμέτρους με τη λειτουργία «Customize Design».


18. Κάθε Εικονίδιο (Cover image) πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό της δουλειάς που συνοδεύει. Προσπαθήστε ώστε το σύνολο των Cover images να διαμορφώνουν μια καλή εντύπωση για τη δουλειά σας. 

19. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία «Curated Gallery» (Discover/Galleries & Collectios) για την προώθηση και σύνδεση της δουλειάς σας με οργανισμούς (Organizations), Σχολές (Schools), Ιστοσελίδες (Served Sites) και άλλες Συλλογές (Collections) που αφορούν τη δραστηριότητα σας.



20. Διαβάστε και παρακολουθήστε τα στατιστικά στοιχεία του portfolio σας. Μπορείτε να βγάλετε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με την κίνηση και τις απαιτήσεις των επισκεπτών του.

21. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία «My team page» για να αναφέρετε όλα τα άτομα που συμμετείχαν σε ένα ομαδικό project.

22. Εγκαταστήστε και τις δύο εφαρμογές Bēhance στο κινητό ή στο tamplet σας. Με το application «Bēhance Mobile Apps» διαχειρίζεστε και παρακολουθείτε το portfolio σας, ενώ με το application «The Creative Portfolio App» μπορείτε να κάνετε την παρουσίαση του σε κάποιο πελάτη.

23. Αφιερώστε χρόνο για να δημιουργήσετε μια καλή παρουσίαση. Όσο περισσότερο χρόνο δώσετε τόσο καλύτερη θα γίνει, οπότε και η ανταπόκριση θα είναι ανάλογη.

24. Στο τέλος κάθε παρουσίασης εμφανίστε τις ευχαριστίες και προτείνεται κάποιες παραπομπές (call to actions links) σε άλλες ιστοσελίδες  για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τη δουλειά σας.

25. Τέλος, οι σημαντικότεροι παράγοντες επιτυχίας στο Bēhance είναι δύο. Αρχικά δημιουργείτε καλές και ποιοτικές δουλειές και στη συνέχεια εξασφαλίστε την ολοκληρωμένη προβολή τους. 


Σχετικά άρθρα


Σχόλια