Γιατί το μελάνι παίζει ρόλο στην ψηφιακή εκτύπωση μεγάλου μεγέθους



από το Βιβλίο Γραφικών Τεχνων

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τους αφανείς ήρωες της παραγωγικής διαδικασίας εκτύπωσης, όπως το μελάνι, προκειμένου να διασφαλίσουμε την υψηλότερη ποιότητα στα προϊόντα.

Ενώ η εκτυπωτική μηχανή μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας για την παραγωγική διαδικασία, το ίδιο σημαντικά είναι και τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της παραγωγής.
Η επιλογή των μελανιών και των πιγμέντων που θα χρησιμοποιήσουμε στην εκτύπωση ήταν πάντα μια σημαντική απόφαση που σχετίζεται πρώτα με την μέθοδο εκτύπωσης που έχουμε επιλέξει και δεύτερον με το επιθυμητό υπόστρωμα.
Ο σκοπός για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί η εκτύπωση, επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη. Τα project μεγάλου μεγέθους που πρόκειται να εκτεθούν στις πλευρές κτιρίων έχουν πολύ διαφορετικές απαιτήσεις σε σύγκριση με τις ανάγκες των εσωτερικών σχεδίων.

Μεγάλη γνώση και εμπειρία σχετικά με την εκτύπωση μεγάλου μεγέθους έχει αν μη τι άλλο συγκεντρωθεί από τους μεταξοτύπες εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά κατά την μετάβαση στην ψηφιακή παραγωγή, οι παράμετροι αλλάζουν τόσο πολύ που μοιάζει σαν να ξεκινά κάποιος από την αρχή.
Μπορεί αυτή ή η άλλη συσκευή ψηφιακής εκτύπωσης να χρησιμοποιήσει ένα μελάνι αναλογικής μεταξοτυπίας με το οποίο είναι κάποιος ήδη εξοικειωμένος; Η πιθανότερη απάντηση είναι όχι. Επομένως ποια είδη μελανιών είναι συνήθη στην ψηφιακή εκτύπωση inkjet, και ποιες τεχνολογίες εκτύπωσης θα πρέπει να λάβετε υπόψη;

Υπάρχουν τέσσερεις βασικές κατηγορίες μελανιών ψηφιακής εκτύπωσης: μελάνια με βάση το νερό, μελάνια solvent, μελάνια εξάχνωσης και UV μελάνια. Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει πως μια Πέμπτη κατηγορία μελανιών είναι τα μελάνια latex όπως αυτά που έχει αναπτύξει η HP, αλλά αυτά είναι ένα είδος μελανιών με βάση το νερό επομένως κατατάσσονται στην πρώτη κατηγορία.
Όλα τα μελάνια έχουν δύο κοινά πράγματα: τα δύο βασικά συστατικά είναι χρωστικές, είτε τύπου dye ή τύπου pigment, και όλα χρησιμοποιούν φορέα για την χρωστική, συνήθως σε υγρή μορφή.

Όσον αφορά της κεφαλές εκτύπωσης, δύο είναι οι τεχνολογίες που κυριαρχούν: η θερμικές inkjet κεφαλές και οι πιεζοηλεκτρικές inkjet κεφαλές. Στην πραγματικότητα ο κατασκευαστής της μηχανής θα έχει επιλέξει τις inkjet κεφαλές που ταιριάζουν καλύτερα στον προτιμώμενο από αυτόν τύπο μελανιού, επομένως όταν επιλέγει κανείς έναν ψηφιακό εκτυπωτή, το βασικό που πρέπει να τον απασχολεί είναι ο προσδιορισμός των τύπων των υποστρωμάτων που είναι πιθανότερο να τυπώσει.

Από αυτή την οπτική γωνιά είναι ευκολότερο να αποφασίσει κανείς ποιος τύπος μελανιού ταιριάζει περισσότερο σε μια δουλειά. Εκτός από αυτό, όπως και με όλα τα μηχανήματα, θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη την αναμενόμενη λειτουργική διάρκεια ζωής των κεφαλών εκτύπωσης, το κόστος συντήρησης, ή/και το κόστος αντικατάστασης των κεφαλών. Και φυσικά το ακριβές κόστος του μελανιού, που σε γενικές γραμμές εξαρτάται από την ποσότητα που χρησιμοποιείται ανά τετραγωνικό μέτρο για μια συγκεκριμένη πυκνότητα.

Υπάρχουν δύο βασικοί φορείς για τις χρωστικές: με βάση το νερό και τα solvent. Αυτοί του νερού γενικά θεωρούνται αβλαβείς και βιώσιμοι, ενώ οι φορείς solvent είναι πιο προβληματικοί. Περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) και κυκλοφορούν σε πολλά διαφορετικά αρώματα. Τα VOC είναι ενώσεις που εξατμίζονται σε χαμηλά σημεία βρασμού, επομένως εξατμίζονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι ατμοί αυτοί ως επί το πλείστον δεν είναι υγιείς να εισπνέονται και για αυτόν τον λόγο ένα μηχάνημα που χρησιμοποιεί solvent μελάνια θα πρέπει να έχει κάποιο είδος συστήματος εξαγωγής αέρα τοποθετημένο ή ενσωματωμένο στο μηχάνημα. Η γοητεία στη χρήση solvent μελανιών είναι ότι το μελάνι στεγνώνει πολύ γρήγορα και δημιουργεί εκτυπώσεις με μεγάλη αντοχή, ειδικά σε βινύλιο, και έχει μια σχετικά μεγάλη γκάμα χρωμάτων. Τα μελάνια αυτά μπορούν να τυπωθούν πάνω σε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία υποστρωμάτων.

Τα μελάνια με βάση το νερό κυκλοφορούν σε δύο είδη: μελάνια τύπου Dye, και τα μελάνια τύπου Pigment. Τα μελάνια τύπου Dye γενικά προσφέρουν μια μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων από τα μελάνια τύπου Pigment, και είναι λιγότερο επιρρεπείς στο μεταμερισμό όπου η απόχρωση ή το χρώμα αλλάζει όταν η εκτύπωση παρατηρείται υπό διαφορετικά ήδη φωτισμού.

Από την άλλη, τα μελάνια τύπου Pigment θεωρούνται πιο ανθεκτικά, με καλύτερη σταθερότητα στο φως από τα μελάνια τύπου Dye. Γενικά τα μελάνια με βάση το νερό τυπώνουν καλύτερα στο χαρτί. Αλλά το χαρτί πρέπει να υποστεί ειδική επεξεργασία στην επιφάνεια ώστε το μελάνι να μην απλώνεται ανεξέλεγκτα στην επιφάνεια, βρωμίζοντας την εκτύπωση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για χαρτιά που δεν είναι επιστρωμένα.

Συνήθως δεν είναι δυνατό να τυπώσει κανείς με μελάνια inkjet τύπου Dye σε συμβατικά χαρτιά litho offset, τουλάχιστον όχι με ένα αποδεκτό αποτέλεσμα.

Το μελάνι στους εκτυπωτές ψηφιακής εκτύπωσης μεγάλου μεγέθους πρέπει να είναι αρκετά ιξώδες για να περάσει μέσω των μικροσκοπικών ακροφυσίων στην κεφαλή εκτύπωσης, και ταυτόχρονα να κρατά το σχήμα του όταν εκτοξεύεται στο υπόστρωμα.


Όταν χρησιμοποιείτε μελάνια τύπου Dye τα σταγονίδια μπορεί να είναι πολύ μικρά, επομένως αυτό το είδος μελανιού είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για πολύ υψηλής ανάλυσης εκτυπώσεις. Τα μελάνια αυτά συνήθως είναι άοσμα, αλλά, όπως και με όλες τις χημικές ουσίες, ο χρήστης θα πρέπει να αποφύγει την επαφή με το δέρμα. Με μερικά μελάνια στην υγρή τους κατάσταση υπάρχει κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης από επανειλημμένη απευθείας επαφή με το δέρμα.

Όπως αναφέρθηκε, τα latex μελάνια κατατάσσονται στην κατηγορία των μελανιών με βάση το νερό, αλλά συχνά αναφέρονται ως ειδικός τύπος μελανιών. Αν και με βάση το νερό, το βασικό συστατικό τους είναι το πολυμερές που διασκορπίζεται στο νερό.

Το νερό απομακρύνεται από την εκτύπωση άμεσα με τη χρήση ανεμιστήρων και θερμαντήρων, οπότε οι εκτυπώσεις βγαίνουν από τον εκτυπωτή απολύτως στεγνές. Μπορούν να λαμιναριστούν αμέσως χωρίς την ανάγκη απαερίωσης. Τα μελάνια latex τεντώνονται καλά, πράγμα που τα κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή για γραφικά οχημάτων.

Τα solvent μελάνια εξακολουθούν να ευνοούνται ειδικά στις εκτυπώσεις πάνω σε βινύλιο και όταν απαιτείται μεγάλη αντοχή και σταθερότητα στο φως. Είναι επίσης δημοφιλή για εκτυπώσεις σε ελαστικά υποστρώματα. Με καλό εξαερισμό τα προβλήματα από τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) μπορούν να ελαχιστοποιηθούν, αλλά παρόλο που το μελάνι στεγνώνει περισσότερο ή λιγότερο άμεσα, το τυπωμένο βινύλιο θα πρέπει να απαερωθεί (να απαλλαχτεί από τα αέρια) πριν από εργασίες περάτωσης όπως το λαμινάρισμα.

Ανάλογα με το υπόστρωμα και το μελάνι που χρησιμοποιεί κανείς, η διαδικασία αυτή υπολογίσετε από μία ώρα έως 36 ώρες. Και τα μελάνια με βάση το νερό επίσης μπορεί να χρειαστούν απαρέωση πριν το λαμινάρισμα, αλλά αυτό είναι ίσως λιγότερο γνωστό στη βιομηχανία.

Τα μελάνια εξάχνωσης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις εκτυπώσεις πάνω σε ύφασμα και κυκλοφορούν σε δύο κατηγορίες, κατάλληλα για διαφορετικές inkjet κεφαλές. Το πιο κοινό μελάνι εξάχνωσης είναι με βάση το νερό, αλλά υπάρχουν επίσης μελάνια solvent.

Υπάρχουν πολλές βαφές ανακατεμένες για να ταιριάξουν στον τύπο του υφάσματος που θέλετε να τυπώσετε, όπως για παράδειγμα οι βαφές με οξύ για μετάξι, νάιλον και μάλλινα. Επίσης, υπάρχουν οι αντιδραστικές βαφές (reactive dyes) για βαμβάκι, ραιγιόν, λινό και μετάξι. Οι βαφές διασποράς (disperse dyes) για πολυεστέρα. Υπάρχει επίσης μια γκάμα μελανιών τύπου Pigment, που συνήθως χρειάζεται να σταθεροποιηθούν μέσω θερμότητας ή UV.

Τα μελάνια UV είναι πιθανόν τα μόνα με την ταχύτερη απορρόφηση μέχρι στιγμής, εν μέρει λόγω της φαινομενικής μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επιπλέον, είναι κατάλληλα για εκτύπωση σε σχεδόν οποιονδήποτε τύπο υποστρώματος. Στεγνώνουν άμεσα, είναι άοσμα όταν στεγνώσουν και προσφέρουν μια αρκετά μεγάλη γκάμα χρωμάτων και ανάλυσης.

Υπάρχει μια κίνηση προς αυτάa που ονομάζονται Eco Solvents ή Bio Solvents, αλλά δεν είναι απολύτως σαφές τι κρύβεται πίσω από τους όρους αυτούς καθώς δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με τους ορισμούς τους. Το ποσοστό VOC στα μελάνια είναι ίσως αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία, επομένως σιγουρευτείτε να ενημερωθείτε πλήρως σχετικά με το θέμα αυτό πριν επιλέξετε ένα Eco Solvent μελάνι με βάση τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήριά του.

Το κόστος σε σχέση με τις επιδόσεις θα πρέπει να είναι κεντρικής σημασίας για την απόφασή σας για την παραγωγή εργασιών μεγάλου μεγέθους. Αν επιλέξετε να αγοράσετε τον δικό σας εκτυπωτή, το βασικό θέμα που θα έπρεπε να σας ανησυχεί είναι φυσικά να μπορεί να τυπώνει τους τύπους υποστρωμάτων που θα είναι πιο συνηθισμένοι για την δική σας περίπτωση. 


Το μελάνι τύπου Dye δίνει πολύ μικρά σταγονίδια μελανιού, επιτρέποντας μεγάλης ανάλυσης αποδόσεις. Εδώ βλέπετε ένα δείγμα εκτύπωσης από ένα Epson SC-P20000, με σταγονίδια έως 3,5 πικολίτρων.

Αλλά το κόστος του μελανιού, η απόδοση όσον αφορά τον χρόνο στεγνώματος, πιθανώς η ανάγκη για ειδική βιομηχανική εγκατάσταση εξαερισμού, το κόστος του ρεύματος για την λειτουργία όχι μόνο του εκτυπωτή, αλλά και των θερμαντήρων και των ανεμιστήρων, προστίθενται στις συνολικές δαπάνες κυριότητας.

Αναμενόμενα επίπεδα συντήρησης, όπως επίσης και το κόστος αντικατάστασης των κεφαλών εκτύπωσης inkjet στο τέλος της λειτουργικής διάρκειας ζωής τους, θα πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης στους υπολογισμούς της επένδυσης. Όταν αναλογιστείτε με ποιον πάροχο υπηρεσιών εκτύπωσης να συνεργαστείτε, όλες αυτές οι παράμετροι θα είναι μέρος των δομών κόστους τους γι 'αυτό είναι σημαντικό να τις κατανοούμε.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες
Όλο και περισσότεροι πελάτες δουλεύουν με εκτυπωτές που μπορούν να επιδείξουν μια υπεύθυνη και βιώσιμη διαδικασία εκτύπωσης. Μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με το πώς ο συνδυασμός ενός συγκεκριμένου εκτυπωτής και μελανιού επιδρά στο περιβάλλον.
Διάλεξε επιλογές με καλά οικολογικά χαρακτηριστικά που ταυτόχρονα να παρέχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε λογικές τιμές. Ένας ψηφιακός εκτυπωτής που έχει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας είναι πιο φτηνός σε λειτουργία, θα παράγει λιγότερη ανεπιθύμητη θερμότητα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται απαραίτητα να πληρώσετε ασφάλιστρο για φιλικές προς το περιβάλλον εκτυπώσεις.


Σχετικά άρθρα




Πηγές: 



Σχόλια