Οι διοργανωτές, Αγγελική Αθανασιάδη και Μίλτος Καρράς, δημιούργησαν ένα πλούσιο σε δράσεις πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε επτά διαλέξεις, τρεις εκθέσεις και τρία δημιουργικά εργαστήρια, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της Οπτικής Επικοινωνίας και του συγχρόνου Design.
Την Παρασκευή 10 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του 1ου διεθνούς διαγωνισμού αφίσας που διοργάνωσε το Graphic Stories Cyprus με θέμα “Λευκωσία, η πόλη της Ουτοπίας”, στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 101 σχεδιαστές από 23 χώρες του κόσμου. Τα εγκαίνια της έκθεσης καθώς και η βράβευση των νικητών έγινε εκ μέρους του Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γεωρκάτζη από τη δημοτική σύμβουλο κα. Τούλα Άνιφτου. Τα βραβεία αθλοθέτησαν η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική εταιρία γραμματοσειρών Parachute Fonts και απονεμήθηκαν στους σχεδιαστές Elisa Baldissera, από την Ιταλία και Αργύρη Αθανασιάδη, από την Ελλάδα.
Το δημιουργικό σκεπτικό του διαγωνισμού σε σχέση με τη σχεδίαση της αφίσας, στηρίχθηκε στον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των οχυρωματικών τειχών της Λευκωσίας. Το κάστρο που περιβάλει την πόλη κατασκευάστηκε από τους Ενετούς, στη μορφή που έχει σήμερα, σε σχέδια του Julio Savorgnano κατά την ύστερη εποχή της αναγέννησης. Η κυκλική δομή των τειχών και η γεωμετρική αρμονία του τελικού σχεδίου υπονοούν την ενότητα και την πληρότητα της πόλης και οριοθετούν τον θεμελιακό χώρο όχι μόνο για τα ιερά, αλλά και για τα λαϊκά οικοδομήματα της. Κατά την εποχή εκείνη πολλές παρόμοιες κατασκευές, όπως τα τείχη της Palmanova στην βορειοανατολική Ιταλία, στηρίχτηκαν στην ιδέα ότι η ομορφιά και η αρμονία του σχεδίου μιας πόλης μπορούσε να ενισχύσει την ευημερία μιας κοινότητας. Οι προσδοκίες του σχεδιαστή των τειχών δεν περιελάμβαναν μόνο την στρατιωτική προστασία της πόλης αλλά και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προάσπιση της ευημερίας και της ισότητας των πολιτών, τη διατήρηση της κεκτημένης γνώσης και τη μετάδοσή της από γενιά σε γενιά. Οι βασικές αρχές της ουτοπικής αυτής θεμελίωσης μιας κοινωνίας αποτυπώνονται στο σχεδιασμό της αναγεννησιακής Λευκωσίας.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 24 Μαρτίου, καθημερινά αλλά και Σαββατοκύριακο από τις 10π.μ. έως τις 7μ.μ.
Στην 3η διοργάνωση του Graphic Stories Cyprus φιλοξενήθηκαν επτά διαλέξεις από σημαντικούς δημιουργούς της Κύπρου και του εξωτερικού καλύπτοντας ένα ένα ευρύ φάσμα της Εικαστικής δημιουργίας, της Οπτικής Επικοινωνίας και του Design, καθώς επίσης και τρία εξειδικευμένα εργαστήρια που είχαν ως στόχο να προσφέρουν συσσωρευμένη και επαγγελματικού επιπέδου γνώση και εμπειρία στους συμμετέχοντες σχεδιαστές, επαγγελματίες και φοιτητές.
Παράλληλα, δυο ακόμα εκθέσεις φιλοξενούνται στο πλαίσιο των δράσεων του φετινού Graphic Stories Cyprus. “Sing me a Poster” είναι ο τίτλος της πρώτης και γίνεται σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα Worldwide Graphic Designers. Η έκθεση φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο της εφημερίδας “Πολίτης” έως τις 27 Μαρτίου 2017. Η τρίτη επίσης πολύ σημαντική έκθεση, που θα φιλοξενείται μέχρι τις 20 Μαρτίου στην αίθουσα Cine Venue του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, έχει τίτλο “FREESTYLEE ROOTS” και διοργανώνεται στη μνήμη της ζωής και του έργου του σχεδιαστή Michael Thompson, με την υποστήριξη του πρόξενου της Τζαμάικα κου Παντελή Λεπτού.
Το Graphic Stories Cyprus τελεί υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Δήμου Λευκωσίας, ενώ πραγματοποιείται με την υποστήριξη και τη συνεργασία της Τράπεζας Κύπρου και του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.
Επίσημοι χορηγοί της διοργάνωσης είναι οι: Τράπεζα Κύπρου, Parachute fonts, εφημερίδα Πολίτης, Leptos Estates, LightBlack, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Cyprus Computer Society & ECDL.
Χορηγοί επικοινωνίας: εφημερίδα Πολίτης και πολιτιστικό ένθετο Παράθυρο, ραδιόφωνο Πολίτης 107.6FM, ΡΙΚ και περιοδικό PC Magazine.
Περισσότερες πληροφορίες στο site της διοργάνωσης: www.graphicstoriescyprus.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου