Το νέο σήμα για τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα





Το νέο σήμα, το οποίο θα συνοδεύει τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, βασίζεται σε αυτό που είχε παρουσιάσει ως πρόταση ο ΣΕΒΕ στον κ. Μητσοτάκη και τους άλλους πολιτικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδος στις 22 Οκτωβρίου.



Η αρχική πρόταση

Το επίσημο νέο σήμα που θα χρησιμοποιείται συλλογικά για τα μακεδονικά προϊόντα παρουσιάστηκε στις 14 Νοεμβρίου 2019 στη Θεσσαλονίκη. Το σύνθημα του σήματος είναι «The Great Land», ενώ τα χρώματά του είναι άσπρο και μπλε.

Το εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα (MACEDONIA THE GREAT), παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γιώργο Κωνσταντόπουλο σε σχετική τελετή. Στόχος είναι το σήμα να υιοθετηθεί από όλους τους παραγωγούς και από τις τρεις περιφέρειες, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Μακεδονίας και να δημιουργήσει τις προδιαγραφές ώστε να υπάρχει μια κεντρική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα.



Οι τελικές προτάσεις


Η δημιουργία του σήματος είναι μια πρώτη κίνηση για να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών και να υποστηριχθούν οι επαγγελματικοί φορείς της Βορείου Ελλάδος προκειμένου να κατοχυρώσουν μια ενιαία συλλογική ταυτότητα για τα μακεδονικά προϊόντα. 

Όσον αφορά το λογότυπο, απαρτίζεται από άσπρα γράμματα σε μπλε φόντο, ενώ το κεφαλαίο «Μ» συνοδεύετε από την φράση «Macedonia the Great» από τον Μ. Αλέξανδρο και τα Gr από το Great είναι με έντονα γράμματα για να παραπέμπουν στην Ελλάδα. Όπως τονίστηκε, επιλέχθηκε το «c» και όχι το «k» στο Macedonia, καθώς το πρώτο υπερτερούσε συντριπτικά στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο.



Τα επιμέρους λογότυπα που καλύπτουν 4 βασικούς τομείς παραγωγής προϊόντων

Τα επόμενα βήματα
Τα επόμενα στάδια προβλέπουν την υιοθέτηση του σήματος – σφραγίδα, δηλαδή τη συμφωνία τόσο για το εικαστικό μέρος, όσο και για το περιεχόμενο, απ’ όσο το δυνατό περισσότερους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Β. Ελλάδος, ώστε σύντομα να κατοχυρωθεί ως ελληνικό στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας στο Αλικάντε. Αμέσως μετά το σήμα θα είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενη ελληνική επιχείρηση, που θα μπορεί να το αξιοποιήσει –με βάση ασφαλώς τον κανονισμό που θα το συνοδεύει- για τη σήμανση των προϊόντων και των υπηρεσιών της.


Πηγές



Διαβάστε Περισσότερα






Σχόλια