Κίτρινο. Το χρώμα της ευτυχίας


Το κίτρινο βάσει της θεωρίας των χρωμάτων είναι ένα από τα τρία βασικά χρώματα. Σε συνδυασμό με το μπλε και το κόκκινο παράγεται μια τεράστια χρωματική γκάμα με όλες τις δυνατές αποχρώσεις που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι. 
Ένα κινητικό χρωματικό σχήμα κινείται γύρω από το φωτεινότερο βασικό χρώμα, το κίτρινο. Το κίτρινο δημιουργεί κίνηση, είναι επεκτατικό, συχνά υπερισχύει άλλων χρωμάτων και είναι μία απόχρωση που προκαταβάλλει τον παρατηρητή.
Η ενεργητική φύση του ήλιου συχνά παρουσιάζεται από τα παιδιά ως μια μεγάλη κίτρινη μπάλα στον ουρανό. Στην τελική πληρότητα του, το κίτρινο μπορεί να γίνει το πιο επιθετικό των αποχρώσεων, περισσότερο ακόμη και από το κόκκινο.




Το κίτρινο αντιπροσωπεύει τη χαρά, την ευτυχία, τη διάνοια, και την ενέργεια. Παράγει μια επίδραση θέρμανσης, ξυπνά την εύθυμη διάθεση, υποκινεί τη διανοητική δραστηριότητα, και παράγει την ενέργεια μυών. Συνδέεται συχνά με τα τρόφιμα. 



Φωτεινό, καθαρό κίτρινο είναι οτιδήποτε θέλουμε να τραβάει την προσοχή, όπως για παράδειγμα τα ταξί. Όταν γίνεται υπερβολική χρήση του κίτρινου μπορεί να έχει μια ενοχλητική επίδραση. Είναι γνωστό ότι τα μωρά κλαίνε περισσότερο στα κίτρινα δωμάτια. 

Το κίτρινο φαίνεται πριν από άλλα χρώματα όταν συνδυάζεται με το Μαύρο. Αυτός ο συνδυασμός χρησιμοποιείται συχνά για να δείξει μια προειδοποίηση. 



Στην οικοσημολογία, δείχνει την τιμή και την πίστη. Αργότερα η έννοια του κίτρινου συνδέθηκε με δειλία.

Χρησιμοποιήστε κίτρινο για να προκαλέσετε ευχάριστα και εύθυμα συναισθήματα. Μπορείτε να επιλέξετε το κίτρινο για να προωθήσετε τα προϊόντα και τα στοιχεία των παιδιών σχετικά με τον ελεύθερο χρόνο. 



Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν συνήθως το κίτρινο ως πολύ ξέγνοιαστο, "παιδαριώδες" χρώμα, έτσι δεν συστήνεται να το χρησιμοποιήσετε κατά την πώληση ακριβών προϊόντων που προσδίδουν κύρος. Κανένας δεν θα αγοράσει ένα κίτρινο επιχειρησιακό κοστούμι ή την κίτρινη Mercedes. 



Τραβάει την προσοχή, και γι αυτό χρησιμοποιείται για να δώσετε έμφαση στα σημαντικότερα στοιχεία της μακέτας σας.


Τέλος, επειδή το κίτρινο είναι ένα ασταθές και αυθόρμητο χρώμα, αποφύγετε τη χρήση του εάν θέλετε να προτείνετε τη σταθερότητα και την ασφάλεια. 



Ανοικτό κίτρινο που τείνει να εξαφανιστεί στο λευκό χρειάζεται συνήθως ένα σκοτεινό χρώμα για να τονιστεί. Οι σκιές κίτρινου δεν είναι όμορφες επειδή γίνονται μουντές.
Θαμπό κίτρινο αντιπροσωπεύει την προσοχή, την αποσύνθεση, την ασθένεια, και τη ζηλοτυπία.





Όταν αναμιγνύεται με το λευκό, το κίτρινο περιέχει ακόμη περισσότερο φως και ενέργεια. Το τελευταίο από τα αληθινά ζεστά χρώματα στον χρωματικό τροχό, το κίτρινο, είναι χαρούμενο, ανανεωτικό και πνευματώδες. Προάγει την επικοινωνία, διεγείρει τη διανόηση και δίνει έμφαση στην τάση για λεπτομέρεια. Στην Κίνα, το κίτρινο ήταν παραδοσιακά το χρώμα του αυτοκράτορα και υπονοεί τη δύναμη, τη σοφία, την ανεκτικότητα και την υπομονή. Η δραστήρια φύση του βασικού κίτρινου είναι ασυγκράτητη όταν ζευγαρώνει με το συμπληρωματικό του βιολετί. Ο συνδυασμός πάλλεται από ενέργεια και κίνηση και συναντάται συχνά στη φύση - για παράδειγμα λουπίενς και σκωτσέζικα μπρουρ στους αγρούς και ανοιξιάτικα λουλούδια όπως ίριδες, κρόκοι και φρέζες.


Ένα φιλόξενο χρωματικό σχήμα είναι αυτό που περιέχει τη ζεστή ακτινοβολία του κίτρινου-πορτοκαλί, που επίσης ονομάζεται κεχριμπαρένιο. Το μελένιο χρώμα συνδυάζει την προσηνή ποιότητα του πορτοκαλί και τις τίμιες, εκφραστικές ποιότητες του κίτρινου. 



Ανοιχτό, τίμιο και ευχάριστο το φιλόξενο χρωματικό σχήμα δίνει μια κλασική αίσθηση, ιδιαιτέρως στους συμπληρωματικούς και μονοχρωματικούς συνδυασμούς του, που περιέχουν μια παλιομοδίτικη ευθυμία. Εξαιτίας της επεκτατικής φύσης της κίτρινης απόχρωσης η τέχνη του σχεδιασμού που περιλαμβάνει το μελένιο φέγγος του κίτρινου-πορτοκαλί φαίνεται να φθάνει στους παρατηρητές καλώντας τους να εισχωρήσουν στον πίνακα (ή την αφίσα ή το κατάστημα ή την τραπεζαρία) στα οποία αυτή η απόχρωση κυριαρχεί. Στους τόνους και τις σκιές του, το κίτρινο πορτοκαλί αναφέρεται ως "Τισιανό" εφόσον ο ζωγράφος με τόση αρχοντιά το χρησιμοποίησε.


Στην αγνή, υψηλού χρώματος φόρμα του, το κίτρινο-πορτοκαλί έχει πνευματώδεις συνεκδοχές, που φαίνονται στις ρόμπες των βουδιστών μοναχών. Θεωρείται χρώμα εκφραστικό, ευπρεπές και εγκεφαλικό.





Σχετικά άρθρα

Πηγές
  • «Η αρμονία των χρωμάτων» - Studio Books
  • «Χρωματική» - Σπύρος Διαμαντίδης
  • «Το χρώμα και τα μυστικά του» - Λεωνίδας Δάκης Δημητρέλης
  • «Color Harmony» - Hideaki Chijiiwa
  • «Εισαγωγή στην εικαστική γλώσσα» - Όλγα Κοζάκου Τσιάρα

Σχόλια