Josef Müller-Brockmann (1914-1996)


O Josef Müller-Brockmann γεννήθηκε στις 9 Μαίου του 1914 στο Rapperswil της Ελβετίας και πέθανε στις 30 Αυγούστου του 1996 στη Ζυρίχη. Ήταν γραφίστας και καθηγητής. Σπούδασε αρχιτεκτονική, design και ιστορία της τέχνης στο πανεπιστήμιο και στη σχολή καλών τεχνών στη Ζυρίχη. Το 1936 άνοιξε το δικό του γραφείο στην Ζυρίχη που ειδικεύονταν στην γραφιστική, στον σχεδιασμό εκθέσεων και στη φωτογραφία. Από το 1951 δημιούργησε αφίσες για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις για λογαριασμό του δημαρχείου της Ζυρίχης. Το 1957 έγινε καθηγητής στη σχολή καλών τεχνών της Ζυρίχης. Το 1958 έγινε ιδρυτής και εκδότης του New Graphic Design με τη συνεργασία των R.P. Lohse, C. Vivarelli, και H. Neuburg. Το 1966 διορίστηκε σύμβουλος για θέματα design στον Ευρωπαϊκό τομέα της IBM.

Το 1961 έγραψε τα βιβλία "The Graphic Artist and his Design Problem" και "Grid Systems in Graphic Design" και το
1971 εκδίδει τα "History of the Poster" και "A History of Visual Communication". Αυτά περιέχουν μια λεπτομερή ανάλυση των πρακτικών και της φιλοσοφίας που έχει υιοθετήσει στο έργο του και παρέχουν μια εξαιρετική βάση για τους νέους γραφίστες που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με το επάγγελμα. Συγκεκριμένα, το Grid Systems in Graphic Design υποστηρίζει τη χρήση του «πλέγματος» (Grid) για τη δομή της σελίδας.

Όπως οι περισσότεροι γραφίστες που ανήκουν στο Διεθνές Ελβετικό Στυλ, ο Joseph Müller-Brockmann επηρεάστηκε από τις ιδέες πολλών διαφορετικών σχολών και κινημάτων τέχνης όπως ο κονστρουκτιβισμός, το De Stijl, ο σουπρεματισμός και το Bauhaus. Έγινε γνωστός για το απλό και καθαρό σχεδιαστικό του ύφος καθώς και για την τυπογραφική του τεχνική. Ο τρόπος που χρησιμοποίησε τα σχήματα και τα χρώματα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς γραφίστες του 21ου αιώνα.












































































Σχετικά άρθρα

Σχόλια