Τρόποι βιβλιοδεσίας εντύπων



Βιβλιοδεσία ή βιβλιοδέτηση είναι η συρραφή των φύλλων ενός εντύπου και η ένωσή τους με προστατευτικό κάλυμμα (εξώφυλλο). Με τον τρόπο αυτό, παίρνουν  μια μορφή που διευκολύνει στην ανάγνωση και τα προστατεύει από τη φθορά. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι ένα βιβλίο, ένα περιοδικό, ένας κατάλογος, κ.λπ. Η βιβλιοδεσία είναι πιο παλιά από την τυπογραφία. Αρχικά, στην Ελλάδα, λεγόταν στάχωσις ή στάχωμα, ένας όρος που διατηρείται ακόμα και σήμερα. 
Στο άρθρο αυτό θα δούμε ορισμένους από τους πιο βασικούς τρόπους βιβλιοδεσίας. Η τελική επιλογή βασίζεται σε κριτήρια όπως, η οικονομική δυνατότητα, ο χρόνος παράδοσης, η χρήση και το είδος του εντύπου, το αισθητικό αποτέλεσμα, το κοινό που απευθύνεται κ.ο.κ.

Κλασσικό σπιράλ
Ένα έντυπο μπορεί να δεθεί με σπιράλ. Το σπιράλ μπορεί να είναι μεταλλικό ή πλαστικό και εφαρμόζεται στην αριστερή ή στην επάνω πλευρά του εντύπου ανάλογα με την εφαρμογή. Είναι εύκολος, γρήγορος και οικονομικός τρόπος δεσίματος που αφορά έντυπα πολύ μικρού τιράζ. 


Χρήση 
Τεχνικά εγχειρίδια οδηγιών
Έντυπα με παρουσιάσεις
Σημειωματάρια
Ημερολόγια

Τετράδια

Πλαστικό σπιράλ



Αυτός είναι ένας από τους φθηνότερους τρόπους για το δέσιμο εντύπων. Η εφαρμογή του πλαστικού σπιράλ γίνεται εύκολα και γρήγορα με τα ανάλογα μηχανήματα ή με το χέρι και μπορεί να γίνει δαπανηρή σε μεγάλες ποσότητες. Τα σπιράλ αυτά είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ πλαστικό, σε συγκεκριμένα χρώματα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για βιβλία πάχους έως 3 εκατοστά. Μπορείτε σχετικά εύκολα να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε σελίδες, αλλά είναι επιρρεπής σε βλάβες.


Χρήση 
Έντυπα με εκθέσεις, αναφορές, εργασίες
Έντυπα με παρουσιάσεις

Βιβλιοδεσία "Καρφίτσα" 



Αυτός είναι ίσως ο πιο γνωστός τρόπος βιβλιοδεσίας. Το εξώφυλλο και οι σελίδες, ανά τέσσερις, τσακίζονται στη μέση και στη συνέχεια συρράπτονται πάνω στη δίπλωση του εντύπου. Αυτό το στυλ είναι κατάλληλο για έντυπα, βιβλία και περιοδικά μεγάλου τιράζ. Ο μέγιστος αριθμός των σελίδων που μπορούν να δεθούν με αυτόν τον τρόπο είναι περίπου 90, ανάλογα με το βάρος και τον όγκο του χαρτιού που χρησιμοποιείται.
Εκτός από την κλασσική "Καρφίτσα" υπάρχει και η "καρφίτσα Ω". Αυτή έχει πάρει το όνομά της από το σχήμα της. Οι μεταλλικές καρφίτσες εξέχουν από τη ράχη σχηματίζοντας κρίκους. Τα έντυπα με καρφίτσα Ω χρησιμεύουν σε εταιρείες που θέλουν να αρχειοθετούν τα έντυπά τους, ή που έχουν πολλά διαφορετικά έντυπα που τελικά καταλήγουν σε ένα μεγάλο ντοσιέ για να δοθούν στον πελάτη.


Χρήση 
Περιοδικά
Διαφημιστικά έντυπα 
Βιβλία

Απλή συρραφή

Αυτός ο τρόπος βιβλιοδεσίας είναι ο πιο κοινός. Η πιο απλή μορφή του είναι όταν με τη χρήση ενός συρραπτικού δένουμε ένα σύνολο σελίδων. Την πιο σύνθετη και επίσημη μορφή του τη συναντάμε σε ημερολόγια τοίχου με σελίδες που κόβονται.  
Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας βιβλιοδεσίας μπορεί να είναι γρήγορο και οικονομικό, ωστόσο το έντυπο δεν θα είναι σε επίπεδη θέση όταν ανοίγει.


Χρήση 
Σημειώσεις 
Μπλοκ σημειώσεων
Ημερολόγια τοίχου



Βιβλιοδεσία με ράψιμο


Αυτός είναι ο κλασσικός τρόπος βιβλιοδεσίας βιβλίων με σκληρό εξώφυλλο. Χρησιμοποιείται συνήθως για βιβλία με περισσότερες από 80 σελίδες, που απαιτούν μια ισχυρή βιβλιοδεσία με υψηλής ποιότητας φινίρισμα. 
Χρησιμοποιείται για βιβλία που πρέπει να αντέχουν σε συνεχή χρήση.
Οι σελίδες του βιβλίου συγκεντρώνονται ανά δεκαεξασέλιδο ή οκτασέλιδο και ράβονται με νήμα. Το εξώφυλλο είναι από σκληρό χαρτόνι που συγκολλιέται με ειδικό τρόπο στη ράχη των ραμμένων σελίδων. 
Αφορά βιβλία μεγάλου τιράζ, αλλά δεν είναι οικονομικός τρόπος βιβλιοδεσίας.


Χρήση
Βιβλία με σκληρό εξώφυλλο
Λευκώματα
Μυθιστορήματα

Βιβλιοδεσία με κόλλα



Είναι ο πιο κοινός τρόπος βιβλιοδεσίας πολυσέλιδων εντύπων. Χρησιμοποιείται για τη βιβλιοδεσία εντύπων με εξώφυλλο από μαλακό χαρτί. Αφορά έντυπα μεγάλου τιράζ και είναι φθηνότερη μέθοδο από ότι η βιβλιοδεσία με ράψιμο. 

Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, οι σελίδες του βιβλίου συγκεντρώνονται ανά δεκαεξασέλιδο ή οκτασέλιδο, εφαρμόζεται κόλλα στην αριστερή πλευρά των σελίδων και πάνω εκεί εφαρμόζεται και το εξώφυλλο. Είναι γρήγορη και δυνατή μέθοδος βιβλιοδεσίας αλλά δεν συνιστάται για τα βιβλία με συνεχή χρήση.

  
Χρήση
Βιβλία με μαλακό εξώφυλλο
Περιοδικά
Κατάλογοι Προϊόντων

Βιβλιοδεσία με μεταλλικά ελάσματα

Μια ακόμα μέθοδος βιβλιοδεσίας είναι αυτή με τα μεταλλικά ελάσματα. Οι σελίδες συγκεντρώνονται και δένονται με τη βοήθεια ελασμάτων που συγκρατιούνται με ειδικές  βίδες. Πάνω σε αυτήν την κατασκευή στερεώνεται το εξώφυλλο του εντύπου που συνήθως, σε αυτή την περίπτωση είναι προσχεδιασμένο.
Πρόκειται για μια φθηνή μέθοδο βιβλιοδεσίας, που αφορά μικρό τιράζ και έχει την επιπλέον δυνατότητα να αποσυναρμολογηθεί και οι σελίδες μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν.
  
Χρήση
Άλμπουμ φωτογραφιών
Έντυπα με διατριβές 
Έντυπα παρουσιάσεων

Βιβλιοδεσία με εσωτερικούς βρόγχους
Σε αυτή την εφαρμογή το έντυπο μπορεί να δεθεί με  ειδικούς διπλούς βρόγχους που εφαρμόζονται στην αριστερή πλευρά του. Το εξώφυλλο καλύπτει όλο το έντυπο μαζί με το ειδικό δέσιμο. Είναι εύκολος, γρήγορος και οικονομικός τρόπος δεσίματος που αφορά σε έντυπα πολύ μικρού τιράζ. 

Χρήση
Βιβλία αναφοράς
Βιβλία μαγειρικής
Έντυπα εταιρικών προτάσεων


Σχετικά άρθρα



Πηγές
  • Περί Βιβλιοδεσίας, Επτά Ημέρες, Η Καθημερινή, 8/2/1998
  • designerstoolbox.com