Banksy. Σίγουρα τον ξέρετε


Το "Banksy" είναι το ψευδώνυμο γνωστού Βρετανού street artist. Το πραγματικό του όνομα είναι πιθανώς Robert Banks. Κανείς δεν ξέρει τα πραγματικά του στοιχεία αφού αρνείται οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση και οι συνεντεύξεις που δίνει είναι μέσω e-mails.
Με τα έργα του συνήθως, σχολιάζει, αν όχι καυτηριάζει, θέματα από την πολιτική και την κοινωνική επικαιρότητα. Αν και η έδρα του είναι τα στενά του Λονδίνου, η τέχνη του έχει αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια και συναντάται σε τοίχους από την Παλαιστίνη, τη Νέα Ορλεάνη μέχρι και σε λουσάτες γκαλερί. Τα γκράφιτι με τα οποία έχει "σημαδέψει" κάθε πόλη του κόσμου, είναι δηλώσεις βαθιά πολιτικές, κατά της αστυνόμευσης, του εμπορίου, του ελέγχου, του καπιταλισμού, του infotainment.
Η τεχνική που ακολουθεί είναι το στένσιλ. Συνήθως είναι μαυρόασπρα σχέδια, με φιγούρες και μοτίβα καθημερινά και οικεία στον καθένα.

Άλλο ένα συχνό μοτίβο στα έργα του Banksy είναι η επέμβαση
σε εμβληματικά κομμάτια της ποπ κουλτούρας, όπως σε αυτή,
την 'εκδίκηση του Τσάρλι Μπράουν'.

Την συναρπαστική προσωπικότητα του Banksy και το ρόλο του στη γκράφιτι σκηνή ξεκίνησε να καταγράψει ένας Γάλλος videoartist ο Τιερί Γκουετά πριν κάποια χρόνια, αναζητώντας τον καλλιτέχνη με στόχο να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ γι'αυτόν. Σε αυτό που αργότερα πολλοί αποκάλεσαν "street art ταινία καταστροφής", ο Banksy έστησε την απόλυτη ανατροπή: Πήρε ο ίδιος την κάμερα και την έστρεψε πάνω στον 'διώκτη' του, μετατρέποντας αυτό το ασχημάτιστο ντοκιμαντέρ πορτρέτο του ίδιου, σε ένα καθηλωτικό και ιδιοφυές σχόλιο πάνω στην ίδια τη φευγαλέα έννοια της τέχνης και του ρόλου της στη σύγχρονη κοινωνία.

Το "Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο" είναι το πιο αντισυμβατικό προφίλ που έχουμε δει στον κινηματογράφο, κάτι που αν μη τι άλλο ταιριάζει στην αινιγματική περσόνα του ίδιου του street artist που το ενέπνευσε. 
Η ταινία ήταν υποψήφια για το Οσκαρ καλύτερου ντοκυμαντέρ 2011 και κατάφερε να αποσπάσει βραβείο καλύτερου ντοκυμαντέρ στα Independent Spirit Awards.


Αν θέλετε να δείτε λεπτομέρειες σχετικά με τη δουλειά του μπορείτε να απευθυνθείτε στο site http://www.banksy.co.uk/menu.html


Το έργο αυτό φτιάχτηκε ώστε να συμπέσει με τη Black Friday, τη γνωστή μέρα εκπτώσεων όπου οι πάντες σκοτώνονται για να προλάβουν ό,τι στοκ υπάρχει σε εκπτώσεις στα μαγαζιά. 


























































Πηγές


Σχετικά άρθρα


Σχόλια