Bodoni Girl. Ένα διαφορετικό κορίτσι


O σχεδιαστής Ανδρέας Ξενούλης δημιούργησε μια τυπογραφική αφίσα με τη μορφή ενός κοριτσιού, γνωστό πλέον ως Bodoni Girl. Το ενδιαφέρον, σε αυτή τη δουλειά, είναι ότι η κοριτσίστικη φιγούρα έχει δημιουργηθεί με το συνδυασμό γραμμάτων και σημείων στίξης από τη γραμματοσειρά Bodoniη οποία σχεδιάστηκε από τον Giambattista Bodoni (1740–1813) το 1798.

Εμπνεόμενος από τη γυναικεία ευαισθησία δημιούργησε μια ισορροπημένη σύνθεση, στην οποία εκμεταλλεύτηκε όλα τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της γραμματοσειράς Bodoni όπως τις άρτιες καμπύλες, τα διαφορετικά πάχη γραμμών, τις καταλήξεις των τυπογραφικών στοιχείων και τις πατούρες. 


Δεν είναι λοιπόν, τυχαίο που τo γερμανικό περιοδικό Novumμία από τις σημαντικότερες περιοδικές εκδόσεις στην παγκόσμια γραφιστική σκηνή, στο τεύχος Νοεμβρίου (2012), αφιέρωσε ένα σαλόνι στο Bodoni Girl καθώς και στον τρόπο εκτύπωσης του.
Επιπλέον, ο Ανδρέας Ξενούλης και το Bodoni Girl περιλήφθηκαν στη λίστα Talent Gallery του περιοδικού ADWEEK για το έτος 2012.




Η εκτύπωση της αφίσας έγινε με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας, έτσι ώστε να αποδοθεί σωστά η μεταλλική λάμψη από το χρυσό χρώμα. Τυπώθηκαν 100 αντίτυπα όλα υπογεγραμμένα και αριθμημένα από τον καλλιτέχνη. Σε κάποια από αυτά χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά μελάνια, χαρτιά και υλικά, εφαρμόστηκε κόλλα αγιογραφίας και τοποθετήθηκαν λεπτά φύλλα χρυσού 15 καρατίων, αλουμινίου και χαλκού.  

Ολόκληρη η διαδικασία της μεταξοτυπικής παραγωγής έγινε από τον Tind και μπορείτε να δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό εδώ




Ο ίδιος ο Ανδρέας Ξενούλης λέει «Η επιλογή του χρυσού για το χρώμα είναι συμβολική. Ο χρυσός θεωρείται ο βασιλιάς των μετάλλων, καθώς τον ταυτίζουν με τον Ήλιο και ότι αυτός αντιπροσωπεύει. Συμβολίζει κάθε τι ανώτερο, το φως  τη γνώση, τον πλούτο, την τελειότητα και την ακτινοβολία, το πολύτιμο, το άφθαρτο και αναλλοίωτο, το θεϊκό» 



Χρυσό χρώμα σε σκούρο καφέ χαρτί 180γρ / Έκδοση των 11
2 διαφορετικά μελάνια χρυσού σε σκούρο καφέ χαρτί 180γρ / Έκδοση των 10
Μελάνι χρυσού και αληθινό φύλλο χρυσού σε σκούρο καφέ χαρτί 180γρ / Έκδοση των 5
Μελάνι χρυσού και αληθινό φύλλο αλουμινίου σε σκούρο καφέ χαρτί 180γρ / Έκδοση του ενός
Μελάνι χρυσού σε λευκό ιριδίζον χαρτί 240γρ / Έκδοση του ενός
Μελάνι χρυσού σε Λευκό αυτοκόλλητο / Έκδοση του ενός
Μελάνι χρυσού σε Διαφανές αυτοκόλλητο / Έκδοση του ενός



Bodoni Girl: Typographic illustration

Σχεδιαστής: Ξενούλης Ανδρέας

Εκτύπωση: Μανώλης Αγγελάκης (Τind)

Μεταξοτυπία Περιορισμένης Έκδοσης
Μέγεθος 50cm x 70cm (19.7in x 27.6in)



















Πηγές

Σχετικά άρθρα

Σχόλια