Τα αποτελέσματα από το Workshop με τον Pr. James Craig, στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας



O κ. James Craig (Cooper Union, New York) προσκλήθηκε (4-8/11/2013) από την κα Ε. Γκλίνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΣΚΣ και αποδέχτηκε με χαρά τη φιλοξενία, αλλά και με τη χαρακτηριστική του άνεση και ευγένεια την επικοινωνία με τους σπουδαστές μας.
Ως «παλιός δάσκαλος» της σημερινής γενιάς διδασκόντων στο Τμήμα Γραφιστικής, έτυχε θερμής υποδοχής από το διδακτικό προσωπικό, με το οποίο συνομίλησε, συνεργάστηκε και ξεναγήθηκε στην Αθήνα.

Η Ε. Μαρτίνη, Καθηγήτρια Εφαρμογών, ανέλαβε τη διοργάνωση του εργαστηρίου, ως υπεύθυνη για τους σπουδαστές του 3ου εξαμήνου που συμμετείχαν σ’ αυτό. Συνεργάστηκε με το δάσκαλο και τους σπουδαστές τις τρείς αυτές μέρες και έχει να πει για την εμπειρία αυτή:
Οι σπουδαστές δούλεψαν ταυτόχρονα τρία project,
1) οπτική ενίσχυση μιας αναφοράς (quotation) δικής τους επιλογής,
2) Πειραματική τυπογραφία πάνω σε επιλεγμένη εικόνα,
3) Προσωπική αφίσα του σπουδαστή βάσει της υπογραφής του.
Οι σπουδαστές αντιμετώπισαν το «καινούριο», με αγωνία κι ενδιαφέρον. Όπως φάνηκε όμως, στη διάρκεια του εργαστηρίου απελευθερώθηκαν. Είχαν ένα στοιχείο για κάθε άσκηση στα χέρια τους τo οποίο αξιοποίησαν με φαντασία. Οι ασκήσεις έχουν τέτοια προσέγγιση, η οποία προκαλεί την αυτόματη έκφραση. Οι περισσότεροι, ασυνείδητα, είχαν σημειολογική προσέγγιση.



Η διαπίστωση είναι πως όταν το κείμενο (ο λόγος) είναι σημαντικό, δεν περνάει απαρατήρητο και αποδίδεται όπως του αρμόζει τυπογραφικά.
Επίσης η εικόνα ήταν πηγή έμπνευσης για να διατυπώσουν το δικό τους λόγο. Ήταν δηλαδή μια ευκαιρία γι αυτούς να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίσουν εννοιολογικά το κείμενο σε συνδιασμό με την εικόνα. Βλέπω ότι «βγήκαν» ενισχυμένοι από την εμπειρία και τόνωσαν την αυτοπεποίθηση τους. Ακολουθήσαμε τη διαδικασία της «κριτικής» συζήτησης, όπως και στα εργαστήρια. (Οι σπουδαστές ανταλλάσουν απόψεις για τα έργα των συμφοιτητών τους). Οι παρεμβάσεις του δάσκαλου ήταν πολύ ήπιες και διακριτικές.
Τα αποτελέσματα του workshop είναι αναρτημένα και στην επαγγελματική ιστοσελίδα http://www.designingwithtype.com/5/home.php# όπου μπορείτε να δείτε και άλλα project.
Ήταν μια ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων, όπου όλοι μάθαμε ο ένας απ’ τον άλλον και γι αυτό, κατά γενική ομολογία, πήραμε όλοι χαρά.

Κείμενο: Ε. Μαρτίνη, Καθηγήτρια Εφαρμογών



Μαριάντα Θεοδωράτου
 
Μαριάντα Θεοδωράτου

Αργύρης Τσιμπιρίμπις

Αργύρης Τσιμπιρίμπις
  
Ελένη Μουστάκα

Γιώργος Τσάβαλος
 
Γιώργος Τσάβαλος

Κωνσταντίνα Βαταβάλη


Μαρία Παπανικολάου

Σπύρος Χανδρινός

Μαρήλια Καπετανάκη

Μαρία Μπουγιούκου

Ματίνα Νικολαίδου

Παναγιώτα Θεοδοσίου

Σοφία Παπακοσμά

Σοφία Παπακοσμά
   
Στέλλα Διακάκη

Δείτε ακόμα
 

Σχόλια