Γιαπωνέζικος τρόπος Βιβλιοδεσίας


Στο άρθρο αυτό θα βρείτε οδηγίες, με πολύ σαφή διαγράμματα, για το πώς θα μπορέσετε να δημιουργήσετε βιβλιοδεσία με μια αρκετά διαδεδομένη Γιαπωνέζικη μέθοδο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί στο Boys' Life τον October του 1991 από τον Brook West. Αυτό το σύνολο των οδηγιών μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε για να επισκευάσετε ένα δικό σας χαρτόδετο βιβλίο που έχει καταστραφεί είτε να δημιουργήσετε βιβλία, σημειωματάρια ή sketchbooks μικρού τιράζ, προς πώληση.


Για να αρχίσετε την Γιαπωνέζικη βιβλιοδεσία θα χρειαστείτε ένα σουβλί ή λεπτά καρφιά, χοντρό νήμα (οκτώ φορές όσο το ύψος του βιβλίου), μια βελόνα, ένα μολύβι και ένα χάρακα. Αντί για ένα απλό χοντρό νήμα μπορείτε να χρησιμοποιήστε νήμα ειδικό για κατασκευή χαλιών, ισχυρό νάιλον νήμα ή κερωμένο οδοντικό νήμα. Εάν χρησιμοποιείτε καρφιά αντί για ένα σουβλί θα πρέπει να έχετε και ένα μικρό σφυρί. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο αν είχατε και μερικά Binder Clips. Για το εξώφυλλο σε ένα λεύκωμα ή ένα μικρό σημειωματάριο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκληρό χαρτόνι. 



Ξεκινάμε τη διαδικασία.
Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία πρέπει να φροντίσετε τα εξής. Αρχικά, να έχετε συγκεντρώσει τις σελίδες και να τις έχετε τοποθετήσει στη σωστή σειρά. Επιπλέον, να έχετε αποφασίσει για το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο. Τα δύο αυτά κομμάτια θα είναι από χοντρό χαρτί κομμένο ακριβώς στο μέγεθος των σελίδων. Για μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση θα μπορούσατε να χαράζατε (με την πίσω πλευρά της λάμας ενός κοπιδιού) την επιφάνεια
12mm έως 19 mm, από την αριστερή πλευρά της ράχης. Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο τοποθετούνται με τις σελίδες και δένονται όλα μαζί, όπως βλέπετε στις παραπάνω εικόνες. Τώρα, όμως ας δούμε τη διαδικασία της γιαπωνέζικης βιβλιοδεσίας:

1. Χρησιμοποιώντας ένα χάρακα, σχεδιάστε μια γραμμή από πάνω προς τα κάτω από το μπροστινό κάλυμμα, περίπου 6mm από την αριστερή πλευρά της ράχης. Κάντε δύο σημάδια πάνω σε αυτή τη γραμμή, το ένα 6mm κάτω από την κορυφή του βιβλίου και το άλλο 6mm επάνω από τη βάση. Τώρα χωρίστε την ενδιάμεση απόσταση μεταξύ αυτών δύο σημείων σε τρία ίσα τμήματα και σημειώστε τα. Έτσι θα δημιουργηθούν δύο ακόμα σημεία στο ενδιάμεσο διάστημα.



2. Δημιουργείτε μια τρύπα σε κάθε ένα από τα τέσσερα σημαδεμένα σημεία χρησιμοποιώντας το σουβλί ή τα καρφιά. Πιάστε τις σελίδες του βιβλίου με τα Binder clips ώστε να παραμένουν σταθερές σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Για να προστατέψτε την επιφάνεια εργασίας σας χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι ξύλο ή ένα παλιό τηλεφωνικό κατάλογο, πάνω στα οποία θα κάνετε την συγκεκριμένη εργασία.
Οι τρύπες που θα δημιουργήσετε, δεν πρέπει να επηρεάσουν το περιεχόμενο του βιβλίου. Τα περισσότερα χαρτόδετα βιβλία έχουν υπολογισμένο ένα εσωτερικό περιθώριο 12mm έως 19 mm σε κάθε σελίδα, αφήνοντας αρκετό χώρο για τη βιβλιοδεσία.

3. Περάστε τη βελόνα στο νήμα και δέστε τις δύο άκρες του μαζί σε ένα κόμπο. Ανοίξτε το βιβλίο, περάστε μερικές σελίδες, δημιουργήστε μια επιπλέον βοηθητική μικρή τρύπα δίπλα στην τρίτη τρύπα, περάστε τη βελόνα μέσα. Τραβήξτε το νήμα προς τα κάτω, περίπου είκοσι σελίδες, μέχρι ο κόμπος να σταθεροποιηθεί ανάμεσα στις σελίδες. Κατευθύνετε τη βελόνα προς την τρίτη τρύπα και πιέστε την με φορά προς το επάνω κάλυμμα. Αυτό το βήμα στερεώνει το νήμα.
 



4. Τώρα ράβετε το υπόλοιπο του βιβλίου, όπως φαίνεται στο επόμενο σχήμα. Με φορά από πάνω προς τα κάτω περάστε τη βελόνα από την τρίτη τρύπα, δένοντας εξωτερικά και τη ράχη. Στη συνέχεια, επεκτείνεται το νήμα στη δεύτερη τρύπα. 



5. Στη δεύτερη τρύπα περνάτε τη βελόνα αρχικά από κάτω προς τα πάνω και στη συνέχεια περνάτε τη βελόνα κυκλικά δένοντας πάλι εξωτερικά και τη ράχη. Τραβήξτε το νήμα σφιχτά περνώντας από κάθε τρύπα. Στη συνέχεια επεκτείνετε το νήμα στην πρώτη τρύπα.


6. Στην πρώτη τρύπα περνάτε μια φορά κυκλικά το νήμα δένοντας εξωτερικά τη ράχη του βιβλίου και άλλη μια φορά δένοντας το επάνω τμήμα της ράχης.


7. Επεκτείνεται το νήμα στις υπόλοιπες τρύπες, με φορά από την πρώτη μέχρι και την τελευταία. Το νήμα περνάει εναλλάξ από την πάνω και την κάτω όψη του βιβλίου όπως στο επόμενο σχήμα.


 8. Στην τέταρτη τρύπα περνάτε μια φορά κυκλικά το νήμα δένοντας εξωτερικά τη ράχη του βιβλίου και άλλη μια φορά δένοντας το κάτω τμήμα της ράχης.
 

9. Επαναφέρετε το νήμα στην τρίτη τρύπα, περνώντας από την κάτω όψη του βιβλίου.


10. Κάνετε έναν κόμπο όπως στο παρακάτω σχήμα.


11. Δημιουργείτε μια θηλιά όπως το παρακάτω σχήμα και περνάτε το νήμα στο κάτω μέρος της τρύπας και το κόβετε.



Η διαδικασία τελειώνει σε αυτό το σημείο. Η βιβλιοδεσία έχει ολοκληρωθεί έχοντας δημιουργήσει ένα δικό σας χαρτόδετο βιβλίο. Αρχικά, μπορεί να φαίνεται πολύπλοκη και δύσκολη, αλλά με μερικές επαναλήψεις θα διαπιστώσετε ότι είναι μία πρακτική και καλαίσθητη λύση.

Αγγλικό κείμενο: Jenni Bick Bookbinding


Σχετικά άρθρα

Πηγές


Σχόλια