ΕΡΕΥΝΑ: Το 92% των φοιτητών προτιμά τα έντυπα βιβλία



Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που καθοδηγήθηκε από την Naomi Baron, καθηγήτρια στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Γλωσσολογίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών προτιμά τα φυσικά βιβλία, έναντι των ηλεκτρονικών, για τη μελέτη τους. 


Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 300 φοιτητές πανεπιστημίων από τις Η.Π.Α., τηνΙαπωνία, τη Γερμανία και την Σλοβακία, οι οποίοι ρωτήθηκαν από την Baron για τις αναγνωστικές τους προτιμήσεις. Σε ερώτηση που τους καλούσαν να απαντήσουν εάν επιλέγουν έντυπα βιβλία ή ηλεκτρονικά βιβλία για την μελέτη τους, το 92% των φοιτητών απάντησε ότι συγκεντρώνεται καλύτερα με τα έντυπα βιβλία.




«Υπήρχαν δυο μεγάλα θέματα. Το πρώτο, όπως ανέφεραν, ήταν ότι αποσπώνται, κάνοντας άλλα πράγματα», ανέφερε η Baron. «Το δεύτερο είχε να κάνει με την καταπόνηση των ματιών, τους πονοκεφάλους και την σωματική δυσφορία».

Η αγάπη για τα βιβλία όμως είναι σημαντικότερη από την αποδοτικότητα της ανάγνωσης. Οι αναγνώστες εξακολουθούν να γοητεύονται από την παρουσία του φυσικού βιβλίου.

«Από δεδομένα που συλλέξαμε από την Σλοβακία, στην ερώτηση για το τι τους αρέσει περισσότερο στο διάβασμα ενός έντυπου βιβλίου, ένας στους δέκα ανέφερε την μυρωδιά των βιβλίων. Υπάρχει πραγματικά μια φυσική, απτική, κιναισθητική συνιστώσα στην ανάγνωση», λέει η Baron.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα επισκεφτείτε το:
Πηγή: 

Περιοδικό PrintPower, Τεύχος: Άνοιξη 2016

Σχόλια