Κόκκινο. Το πιο θερμό χρώμα


Το κόκκινο χαρακτηρίζεται ως ένα θερμό χρώμα εξαιτίας του έντονου οπτικού ερεθίσματος που προκαλεί. Με βάση τη θεωρία του χρωματικού κύκλου ανήκει στην ομάδα των βασικών και μαζί με το κίτρινο και το μπλε δημιουργεί μια μεγάλη γκάμα δευτερευόντων, συμπληρωματικών και αναλογικών χρωμάτων
Είναι το χρώμα της φωτιάς και του αίματος, έτσι συνειρμικά σχετίζεται με την ενέργεια, τη δύναμη, το πάθος, την επιθυμία και την αγάπη. 


Βάσει της μυθολογίας είναι το χρώμα του θεού Άρη γι αυτό συμβολίζει την επιθετικότητα, τον πόλεμο και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα.

Το κόκκινο είναι ένα έντονα συναισθηματικό χρώμα. Ενισχύει τον ανθρώπινο μεταβολισμό, αυξάνει το ποσοστό αναπνοής, και την πίεση αίματος.

Έχει πολύ υψηλό δείκτη ορατότητας και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται ευρέως για να δείξει τον κίνδυνο. Έτσι συχνά βλέπουμε με κόκκινο χρώμα σημεία με την ένδειξη υψηλής τάσης, ταμπέλες κινδύνου, τα φανάρια κυκλοφορίας, τα σήματα STOP και τον εξοπλισμός πυρκαγιάς. 





Παλαιότερα στην οικοσημολογία, το κόκκινο συμβόλιζε το θάρρος και τη δύναμη. Στις μέρες μας, είναι ένα χρώμα που βρίσκεται σε πολλές εθνικές σημαίες. 



Όσο αφορά τα έντυπα, το κόκκινο, 
ως χρώμα έμφασης, φέρνει το κείμενο και τις εικόνες σε πρώτο πλάνο. Χρησιμοποιείται για να υποκινήσει τους ανθρώπους να λάβουν γρήγορες αποφάσεις. Είναι το τέλειο χρώμα για μηνύματα με σύντομη ημερομηνία λήξης όπως "Πωλείται", "Ενοικιάζεται", "Προσφορές", "Εκπτώσεις", αλλά και για ενδείξεις όπως  "αγόρασε τώρα" ή "πατήστε εδώ" στα εικονικά κουμπιά και στα διαφημιστικά banners του Διαδικτύου. Αλλά και στο 


Στη διαφήμιση, το κόκκινο χρησιμοποιείται συχνά για να προκαλέσει τα ερωτικά συναισθήματα (κόκκινα χείλια, κόκκινα ρούχα, «Lady in Red», κ.λπ.). 



Είναι το ιδανικό χρώμα συσκευασίας. Η επιθετική και κυρίαρχη ποιότητά του κεντρίζει το ενδιαφέρον και αποσπά άμεσα την προσοχή του καταναλωτή. 


Αυτό το χρώμα συνδέεται με την ενέργεια, έτσι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κατά την προώθηση ποτών, παιχνιδιών, αυτοκινήτων, στοιχείων σχετικών με τον αθλητισμό και της υψηλής σωματικής δραστηριότητας.

Ανοικτό κόκκινο αντιπροσωπεύει τη χαρά, τη νεανικότητα, τη ζωντάνια, τη σεξουαλικότητα και το πάθος.

Το ροζ δηλώνει αθωότητα, ρομαντισμό, αγάπη και φιλία. Βάσει της μυθολογίας είναι το χρώμα της θεάς Αφροδίτης γι αυτό δείχνει τις θηλυκές ιδιότητες, την παθητικότητα και τον έρωτα. Σε αντίθεση με το κόκκινο, το ροζ διεγείρει την προσοχή δεν την «απαιτεί».



Το σκούρο κόκκινο συνδέεται με το σθένος, τον πλούτο, τη δύναμη της θελήσεως, την ηγεσία, το θάρρος, αλλά και την οργή, το θυμό, την κακοβουλία και την οργή.

Το καφέ χρώμα προτείνει τη σταθερότητα και δείχνει τις αρσενικές ιδιότητες.


Σχετικά άρθρα

Πηγές
  • «Η αρμονία των χρωμάτων» - Studio Books
  • «Χρωματική» - Σπύρος Διαμαντίδης
  • «Το χρώμα και τα μυστικά του» - Λεωνίδας Δάκης Δημητρέλης
  • «Color Harmony» - Hideaki Chijiiwa
  • «Εισαγωγή στην εικαστική γλώσσα» - Όλγα Κοζάκου Τσιάρα


Σχόλια